Winko z ryżu

Czy trzeba coś więcej tłumaczyć ;)

Re: Winko z ryżu

Postprzez karlos » 7 maja 2011, o 11:05

wolek68 napisał(a):Też zawsze w zimie robie winko z ryżu.Rodzynki daje się nie tylko dla koloru ,mają swoje zaje... naturalne drożdze!Ja w tym roku dodałem jeszcze 2 kg.dzikiej róży do tego i oczywiście to 2 razy przedystylowałem i rozrobiłem do 60% i to jest to OSAKA!



Piękny trunek wyszedł ;)



Co do drożdży i ich umierania od cukru to jest tu raczej błąd... ogólnie wraz ze wzrostem % w winku proces fermentacji ulega osłabieniu, a po przekroczeniu pewniej granicy w pełni ustępuje.
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Winko z ryżu

Postprzez beton » 7 maja 2011, o 14:37

Też mi się wydaje że drożdże nie giną od cukru (to jest papu dla nich). Drożdże giną od alkoholu, nawet przy produkcji dobrych kupażowanych win często dodaje się odrobinę spirytusu aby fermentacja się nie wznowiła.
Avatar użytkownika
beton

CHILIHEAD TEAM
MAŁOMÓWNY
 
Posty: 79
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:40
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez wlodizw » 7 maja 2011, o 16:03

Jak "Pan drożdż" przerobi "Panią cukier" to się zużywa i ginie. Nie twierdzę, że drożdże giną w cukrze.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Winko z ryżu

Postprzez karlos » 7 maja 2011, o 17:32

wlodizw a wiesz jak się drożdże rozmnażają? :) gdzie wyczytałeś że drożdże po przerobieniu cukru zamierają? A może to twoja teoria :P
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez monisia_666 » 7 maja 2011, o 17:40

Ja na winach się nie znam, ale znalazłam coś takiego:
Drożdże to drobnoustroje jednokomórkowe, rozmnażające się przez pączkowanie. Drożdże szybko się rozmnażają, jeśli znajdują się w niezbyt stężonym (nie więcej niż 20%) roztworze cukrowym, zawierającym niezbędne dla nich związki mineralne, a pozbawionym czynników hamujących (jak alkohol) a więc na samym początku fermentacji, gdy alkoholu w moszczu jeszcze nie ma. W miarę postępu fermentacji, gdy alkoholu przybywa, kolonie drożdży rozpadają się, a po wytworzeniu 17-17,5% alkoholu obumierają, opadając na dno naczynia, tworząc osad drożdżowy. http://old.wino.org.pl/frames/drozdze.html
Avatar użytkownika
monisia_666

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 130
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 18:04
Lokalizacja: Łódź
Highscores: 3
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez karlos » 7 maja 2011, o 17:49

monisia_666 napisał(a):W miarę postępu fermentacji, gdy alkoholu przybywa, kolonie drożdży rozpadają się, a po wytworzeniu 17-17,5% alkoholu obumierają, opadając na dno naczynia, tworząc osad drożdżowy.



I o tym tu ciągle pisze :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez sic » 13 maja 2011, o 12:15

a ja mam pytanie z innej beczki, bo zaciekawił mnie ten pomysł na winko ryżowe, niestety mam tylko jakiś 5L balonik po dziadku :) winiarz ze mnie żaden wiec czy można upedzić wino w tak małym baloniku? czy to w ogole gra nie warta świeczki?
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez wlodizw » 13 maja 2011, o 12:24

Pewnie, że można. Sta też robił winko (pod moim nadzorem) z wiśni i papryk w 5-cio litrowym balonie. Tyle, że z takiego balona wyjdzie Ci około 3-3,5 litra wina, więc nie wiem czy warto się pierdzielić i czekać, żeby wyszło tak mało.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Winko z ryżu

Postprzez sic » 13 maja 2011, o 12:32

3Litry to już coś :) bardziej mi chodzi o to żeby spróbować aaaaa całego zestawu nie chce kupować żeby się przekonać czy mi się to spodoba, jaaak będzie smaczne to kupie większy balonik

wino z wiśni i papryk? brzmi fajnie, może zamiescisz w osobnym wątku przepis? o ile nie jest tajemnicą :P
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez eskafal » 13 maja 2011, o 21:46

Moja niedoszła teściowa robi takie wino z ryżu odkąd pamiętam. Jest tylko jedna różnica, dodaje całkiem sporo pokrojonych cytryn do smaku. Rewelacja :D
Avatar użytkownika
eskafal

ROZGADANY
 
Posty: 201
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 19:11
Lokalizacja: Starachowice
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Napoje i alkohole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości