Winko z ryżu

Czy trzeba coś więcej tłumaczyć ;)

Re: Winko z ryżu

Postprzez Shadow34 » 22 lis 2011, o 14:09

Ja robiłem na drożdżach tokay firmy zamojscy, właśnie wczoraj zabutelkowałem drugą serię wzmocnioną cukrem :D Będzie się działo... tylko jeszcze musi postać z 2 tygodnie.
Avatar użytkownika
Shadow34

NOWY
 
Posty: 30
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 11:26
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Winko z ryżu

Postprzez Psyhe » 10 paź 2013, o 17:05

Właśnie robię wino z tego przepisu i mam takie pytanie jak bardzo można zalać balon żeby było OK ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez wlodizw » 10 paź 2013, o 17:05

3/4 - 4/5
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Winko z ryżu

Postprzez Psyhe » 10 paź 2013, o 17:28

Tyle zalane :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez wolek68 » 10 paź 2013, o 19:56

No też zapewne w tym roku zrobie ryżówke aby potem przepedzić :D
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez zakooo » 30 sie 2015, o 18:51

Podepnę się pod ten temat :)

Wino ryżowe 40 - 50L

Obowiązkowo potrzebny winomierz/cukromierz nie chce robić reklamy ale polecam marke Biowin (Bedzie on niezbędny w oszacowaniu mocy wina i dodawaniu kolejnych dawek cukru) ok 10zł castorama, tesco, carrefour itd itp
(cukier dodawac zgodnie z instrukcja zamieszczona do winomierza)
Składniki:


- 4-5 kg ryżu

- cukier wg uznania (im więcej tym więcej%)

- 6 cytryn

- 2 kg rodzynek

- 8g pożywki

- drożdże bayanus-g995 10 gram bądź inne ;)

ryż dokladnie !! umyć wsypać do baniaka
1 kg rodzynek przelać wrzątkiem i dodać do baniaka
wodę na 3/4 baniaka przegotować i dodać cukier (ilośc cukru zmierzyć cukromierzem ok 20-22 Blg) ostudzić wlać do baniaka
dodać sok z cytryn, wymieszac dodać porzywkę + drożdże


Przyprawy:


- 20 goździków

- 20 ziaren ziela angielskiego

- 35 ziaren pieprzu czarnego

- 7 torebek cukru waniliowego

- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 3 łyżeczki mielonego imbiru

- 3 łyżeczki tymianku

- 2 łyżeczki bazylii

- 2 łyżeczki mielonego cynamonu

- 4 płaskich łyżeczek kurkumy



utrzymywać temp w okolicy 20 stopni celcjusza lub więcej
po 2 tygodniach dodać 1 kg cukru (przed i po podaniu cukru zmierzyć zawartość cukru w winie aby móc potem obliczyć faktyczna moc wina)
po kolejnych 3 tygodniach zlac wino, wyżućić ryż i rodzynki, wlać wino spowrotem do baniaka i dodać 1 kg świeżych rodzynek przelanych wrzątkiem. zmierzyć cukier baniak uzupełnić przegotowana wodą z cukrem prawie do pełna (ilość cukru wg uznania % :) ) i ponownie zmierzyc cukier
odstawic do końca fermentacji, wyżucić rodzynki odstawic na 1 - 2 miesiecy (klarowanie)
potem wino zlać do butelek i cieszyć sie pięknym ziołowym smakiem :)
odradzam robienia wina mocniejszego niż 15% alk zabija cały smak
(klasyczne drożdże winne fermentują do ok 14% przy nastawie mocniejszym proponuje Bayanus G-995 potrafią one dobić nawet do 20% i fermentują już przy temp 9 stopni :D )
Ostatnio edytowano 30 sie 2015, o 19:33 przez zakooo, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
zakooo

NOWY
 
Posty: 10
Images: 0
Dołączył(a): 29 sie 2015, o 17:35
Lokalizacja: Kraków
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez Somnus » 30 sie 2015, o 19:06

Edit:
Już nic :) przeczytałem jeszcze raz :P
Avatar użytkownika
Somnus

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 74
Images: 72
Dołączył(a): 23 lip 2014, o 16:06
Lokalizacja: Rzeszów
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez wolek68 » 31 sie 2015, o 06:14

Jeżeli rodzynki przelejesz wrzątkiem to zlikwidujesz naturalne drodze które są na wsuszonych winogronach.A własnie po to je się daje.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez zakooo » 31 sie 2015, o 16:35

Zgadza się ja używam drożdży kupnych więc sparzam rodzynki w celu wyeliminowania niepożądanych szczepów.
(po odcedzeniu ryżu z wina i dodaniu cukru daje rodzynki w celu podtrzymania fermentacji (żeby drożdże miały na czym żerować ))
Avatar użytkownika
zakooo

NOWY
 
Posty: 10
Images: 0
Dołączył(a): 29 sie 2015, o 17:35
Lokalizacja: Kraków
Papryki:

Re: Winko z ryżu

Postprzez AdamL » 31 sie 2015, o 17:24

Współczesne rodzynki są tak mocno potraktowane konserwantami, że nie ma co liczyć, że sa na nich jakieś dzikie drożdże, a jeśli już to o niekoniecznie nam odpowiadającym parametrach. Traktuje się je gorącą wodą głownie po to aby usunąć z nich choć część oleju, którym są nasączane, a który to olej jest nośnikiem wspomnianych konserwantów
PS. Widzę, że przepis na ryżowe wg Skrzycha wiecznie żywy :)
Avatar użytkownika
AdamL

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 84
Images: 153
Dołączył(a): 27 mar 2012, o 23:57
Lokalizacja: Legnica
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Napoje i alkohole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron