Podepnę się pod ten temat
Wino ryżowe 40 - 50L
Obowiązkowo potrzebny winomierz/cukromierz nie chce robić reklamy ale polecam marke Biowin (Bedzie on niezbędny w oszacowaniu mocy wina i dodawaniu kolejnych dawek cukru) ok 10zł castorama, tesco, carrefour itd itp
(cukier dodawac zgodnie z instrukcja zamieszczona do winomierza)
Składniki:
- 4-5 kg ryżu
- cukier wg uznania (im więcej tym więcej%)
- 6 cytryn
- 2 kg rodzynek
- 8g pożywki
- drożdże bayanus-g995 10 gram bądź inne
ryż dokladnie !! umyć wsypać do baniaka
1 kg rodzynek przelać wrzątkiem i dodać do baniaka
wodę na 3/4 baniaka przegotować i dodać cukier (ilośc cukru zmierzyć cukromierzem ok 20-22 Blg) ostudzić wlać do baniaka
dodać sok z cytryn, wymieszac dodać porzywkę + drożdże
Przyprawy:
- 20 goździków
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 35 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 płaskich łyżeczek kurkumy
utrzymywać temp w okolicy 20 stopni celcjusza lub więcej
po 2 tygodniach dodać 1 kg cukru (przed i po podaniu cukru zmierzyć zawartość cukru w winie aby móc potem obliczyć faktyczna moc wina)
po kolejnych 3 tygodniach zlac wino, wyżućić ryż i rodzynki, wlać wino spowrotem do baniaka i dodać 1 kg świeżych rodzynek przelanych wrzątkiem. zmierzyć cukier baniak uzupełnić przegotowana wodą z cukrem prawie do pełna (ilość cukru wg uznania %
) i ponownie zmierzyc cukier
odstawic do końca fermentacji, wyżucić rodzynki odstawic na 1 - 2 miesiecy (klarowanie)
potem wino zlać do butelek i cieszyć sie pięknym ziołowym smakiem
odradzam robienia wina mocniejszego niż 15% alk zabija cały smak
(klasyczne drożdże winne fermentują do ok 14% przy nastawie mocniejszym proponuje Bayanus G-995 potrafią one dobić nawet do 20% i fermentują już przy temp 9 stopni
)