Strona 1 z 6

Winko z ryżu

PostNapisane: 6 maja 2011, o 19:52
przez wlodizw
Wkleję coś co napier... do paru lat i genialne jest na balon 25l bo taki mam.

2,5kg ryżu
6kg cukru
rodzynki dla koloru wina (bo bez rodzynek wygląda jak wywar ze ściery od podłogi)
drożdże winiarskie PDM
Pożywka dla drożdży
woda

Polecam robić wino ryżowe bo do wielu potraw się nadaje.
Gotuję w wodzie cukier bo rozpuścić się musi, gdyż drożdże muszą mieć czym pracować. Ryż wpierdalam do balona bez mycia, bo nie ma sensu myć. Z drożdży PDM nie ma sensu robić matki drożdżowej tylko normalnie wlać do balona. Pożywka jest też normalnie dodawana. Woda jak to woda nalana do około 20-22 litrów bo balon nie może być do pełna napełniony. Rodzynki dla koloru winka, paczkę 250g daję.
Na koniec rurka fermentacyjna, najlepiej z winkiem z poprzedniego sezonu :D i około 3 tygodni pracy drożdży nad cukrem.
Gdy winko przestanie pracować, przelewam do innego balonu dodaję klarovin i po 2 tygodniach klarowania mam winko o pięknej herbacianej barwie i z ryżu :D

Wszystkie winiarskie rzeczy polecam kupować na http://www.biowin.pl naprawdę dobrze zaopatrzony sklep, gdzie można dostać wszystko.

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 6 maja 2011, o 19:58
przez Polishteam
Potwierdzam, bardzo dobre wino, idealne do kuchni chińskiej i bardzo tanio wychodzi przy winie ryżowym kupnym.

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 6 maja 2011, o 20:16
przez beerciik
będzie trzeba spróbować, tylko kurde mam butle 40L ;) wino robiłem raz jak miałem 14 lat i niewiele z tego wyniosłem wiedzy dlatego głupie pytanie - można by zrobić w takiej butli ale np tylko 20L ? =D

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 6 maja 2011, o 21:35
przez wlodizw
Pewnie, że można ale po co marnować tyle miejsca w balonie? Na balon 40l daj 3-3,5kg ryżu, jeśli chodzi o cukier to możesz dodać z 2kg więcej (jak chcesz to nawet jeszcze możesz dać) Ten przepis jest na wino wytrawne, bo nie lubię słodkiego alkoholu. Jeśli chodzi o drożdże PDM to są na 50l także nie ma problemu, więc nawet około 10kg cukru będą w stanie przerobić na nasze kochane C2H5OH.
W każdym razie dopóki winko "pracuje" to drożdże przerabiają cukier na alkohol więc nie ma co klarować wina, bo klarovin zabija drożdże i jeśli zostanie jeszcze nie przerobiony cukier to wino będzie słodkie. Natomiast zbyt mała ilość cukru sprawi, że drożdże nie zginą wszystkie przy przerabianiu cukru i wino będzie jeb... drożdżami.
Wkleję tu jeszcze wiele winnych przepisów bo zajmuję się tym, ale jak mi ruszy necik, czyli 9.05. bo na razie to jest lipa :(

Polecam robić wina bo to wspaniała sprawa, a jeśli nie wyjdzie zawsze można je zdestylować :D

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 6 maja 2011, o 22:27
przez karlos
wlodizw napisał(a):Natomiast zbyt mała ilość cukru sprawi, że drożdże nie zginą wszystkie przy przerabianiu cukru



Nie rozumiem tego jak drożdże mają ginąć przy przerabianiu cukru, czy roztwór cukru nie ma być pożywką dla drożdży?
Jest jakaś fachowa literatura, strony www godne uwagi?

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 6 maja 2011, o 22:52
przez wlodizw
Drożdże podczas przerabiania cukru giną (osad z martwych drożdży zostaje na dnie balonu) ale podczas tej reakcji wydzielają się dwie rzeczy: CO2, który to gaz uchodzi przez rurkę fermentacyjną, oraz C2H5OH czyli etanol i tego chcemy najwięcej :twisted:

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 7 maja 2011, o 07:28
przez Psyhe
Mocno kopie ? ciekawy przepis , cza będzie wypróbować ;)

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 7 maja 2011, o 07:35
przez wlodizw
Wina ryżowe wychodzą dosyć mocne.

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 7 maja 2011, o 07:55
przez monisia_666
Według mnie wino to niezbyt się nadaje do picia z kieliszka, ale do potraw pasuje idealnie. Sta cały czas go używa i jeszcze nie pomarliśmy, to chyba nie jest źle:)

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 7 maja 2011, o 08:17
przez wolek68
Też zawsze w zimie robie winko z ryżu.Rodzynki daje się nie tylko dla koloru ,mają swoje zaje... naturalne drożdze!Ja w tym roku dodałem jeszcze 2 kg.dzikiej róży do tego i oczywiście to 2 razy przedystylowałem i rozrobiłem do 60% i to jest to OSAKA!