Nalewka z pigwy

Czy trzeba coś więcej tłumaczyć ;)

Nalewka z pigwy

Postprzez viris » 26 paź 2012, o 10:12

Jako że jestem fanem różnego rodzaju nalewek stopniowo postaram zamieścić kilka ulubionych trunków :)

Na początek przepis na jedną z moich ulubionych - nalewkę z pigwy. (niestety kontrolna butelka już pusta więc fotkę wrzucę jak ją napełnię :roll: )

Potrzebować będziemy 1kg owoców pigwowca (nie pigwy) - jest to częsty błąd na różnych stronach a różnica jest znacząca - pigwy to duże gruszki, pigwowce mają małe żółte owoce. 1 litr* wysokoprocentowego alkoholu (ja używam zrobionego przez siebie 70% trunku 8-) ) oraz 1 kg cukru. Na początek wybieramy pestki z pigwowca (trochę żmudne zajęcie ale naprawdę warto). Wypestkowane pigwy wrzucamy do słoja zasypując całość cukrem. Czekamy kilka tygodni aż owoce puszczą sok. Następnie owoce można wyciągnąć i zalać ponownie a do syropu dolać alkohol (napisałem litr ale można dodać wg własnego uznania - jeśli chcemy prawdziwą nalewkę trzeba nie żałować alkoholu, jeśli ktoś woli zaś jedynie posmak alkoholu daje mniej - logiczne). No i w końcu chyba najgorsza część - odstawienie na półkę :) Tak przyrządzony trunek powinien odleżeć około pół roku. Można oczywiście pobrać próbkę kontrolną tak jak ja to zrobiłem :) Gotowa nalewka ma nieco słodkawo kwaskowaty smak po czym daje się we znaki ostrość alkoholu do tego dochodzi wspaniały aromat. Naprawdę polecam.
"Veni, vidi, vici"
Avatar użytkownika
viris

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 88
Images: 22
Dołączył(a): 16 paź 2012, o 18:30
Lokalizacja: Małopolska
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Nalewka z pigwy

Postprzez Syndi » 26 paź 2012, o 10:23

Dodam, że jak się zleje taką nalewkę do butelek można owoce wykorzystać tak:
- wrzucić do garnka, zalać wodą do zakrycia owoców;
- gotować ok 0,5-1godz, aż wygotuje się alkohol;
- zmiksować blenderem na gładko;
= używać do sosów z c.chinense razem z suszonymi daktylami (baza do sosu to: podsmażona cebulka z czosnkiem, bell, trochę soli, ew. sok pomidorowy) i już nie stosować żadnych przypraw!!!;
= albo zrobić dżem.
Obrazek
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 51
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Nalewka z pigwy

Postprzez tomek1491 » 26 paź 2012, o 10:24

oł oł oł. Ja wiem gdzie to rośnie dziko i duzo!!! Nie wiedzialem ze to sie je :D kwasne toto
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Re: Nalewka z pigwy

Postprzez Syndi » 26 paź 2012, o 11:06

viris napisał(a):...Na początek przepis na jedną z moich ulubionych - nalewkę z pigwy. (niestety kontrolna butelka już pusta więc fotkę wrzucę jak ją napełnię :roll: )...

to ja wrzucę swoją: 8-)
pigwa.JPG

i dodam parę spostrzeżeń:
1. zasypane cukrem owoce pigwowca po 1 dobie wstawiam do lodówki lub chłodnej piwnicy, bo lubią zacząć fermentować.
2. po ok. 2 tyg. zlewam syrop - syrop ten niekoniecznie przeznaczam na nalewkę, ja go trzymam w lodówce i używam do herbaty (dobre w zimę na przeziębienie i rozgrzanie).
3. to co pozostanie po zlaniu syropu zalewam wódką (nalewka z pigwy najlepiej smakuje mi ok. 30 - 35% alk)i zlewam po ok. tygodniu.
4. po zlaniu nalewki napisałem już co robię z owocami :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 51
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Nalewka z pigwy

Postprzez G_R » 26 paź 2012, o 11:26

No to machnę swój przepis na nalewkę z pigwy, nie pigwowca :mrgreen:
Umyć dokładnie i wytrzeć z meszku owoce.
Przekroić na ćwiartki, wydłubać komory nasienne.
Drobno pokroić i wrzucić do naczynia.
Zalać mocną wódką (ok 45%, uzyskuję ją mieszając butelkę spirytusu i niepełną butelkę wody) tak, żeby wszystkie owoce były przykryte płynem.
Trzymać w jasnym miejscu przez 6 tygodni.
Po tym zlać i mamy już gotową pigwówkę wytrawną.
Pozostałe owoce zasypać cukrem i trzymać aż do rozpuszczenia.
Zlać słodki płyn i mamy słaby likier.
Można w dowolnych kombinacjach mieszać wytrawną pigwówkę ze słodkim likierem.
W oryginalnym przepisie jest, żeby na każde 250 ml likieru dodawanego do wytrawnej dolać spirytusu (wedle gustu)
Mieszaninę trzymać 3 tygodnie i zlać po odstaniu się.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: Nalewka z pigwy

Postprzez wolek68 » 26 paź 2012, o 12:35

Moja pigwówka po 2 latach super zciemniała,kolorek jak whisky :)
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1736
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 7
Papryki:

Re: Nalewka z pigwy

Postprzez rOTTEN » 30 paź 2012, o 20:29

Słyszałem gdzieś ostatnio taki tekst: "Łatwiej skroić Pudziana z drobnych niż kilo pigwowca". Coś w tym jest :) Na dniach zlewam swoją.
Avatar użytkownika
rOTTEN

NOWY
 
Posty: 40
Images: 27
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 10:59
Papryki:

Re: Nalewka z pigwy

Postprzez viris » 31 paź 2012, o 12:01

Czy ja wiem czy tak ciężko.. ja mam posadzone kilka w ogródku i kilogram spokojnie zbieram (a Pudziana i tak bym nie skroił :lol: ). Można też tak jak tomek1491 poszukać dzikich, u mnie w mieście są posadzone między blokami więc w tym wypadku kto pierwszy ten lepszy :P
"Veni, vidi, vici"
Avatar użytkownika
viris

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 88
Images: 22
Dołączył(a): 16 paź 2012, o 18:30
Lokalizacja: Małopolska
Papryki:

Re: Nalewka z pigwy

Postprzez morg » 2 lip 2013, o 23:14

Syndi napisał(a):
viris napisał(a):1. zasypane cukrem owoce pigwowca po 1 dobie wstawiam do lodówki lub chłodnej piwnicy, bo lubią zacząć fermentować.



Jak zasypiesz cukrem ( jak owoce puszczą sok ), za dwa, trzy dni otwórz słoiki i dolej do nich po 1 łyżce spirytusu.

Nie będziesz musiał trzymać w lodówce. Nie będą fremetować.

Najbardziej aromatyczne są owoce pigwowca ( te małe). Te duże już nie mają tego aromatu.


M.
Avatar użytkownika
morg

NOWY
 
Posty: 36
Dołączył(a): 16 lip 2012, o 22:05
Lokalizacja: Rzeszów
Papryki: Black Hungarian, Aribibi Gussano, Goronong, Numex Twilight, Cayenne ..

Re: Nalewka z pigwy

Postprzez julita1 » 23 sie 2013, o 22:05

nalewka z pigwy jest pyszna. uwielbiam ją. gdzie można dostać owoce? chodziłam po sklepach, ale nigdzie nie spotkałam się z owocami pigowca :(
Avatar użytkownika
julita1

ŚWIEŻAK
 
Posty: 1
Dołączył(a): 23 sie 2013, o 22:01
Papryki:

Następna strona

Powrót do Napoje i alkohole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron