Strona 3 z 3

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 11 gru 2013, o 23:12
przez Turtle
"byt dymny" tzn. bimber miał b. silny dymny aromat, nie wiem jakby było po leżakowaniu.
Robiony na słodach piwnych nadaje się do picia szybciej :D

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 9 kwi 2015, o 09:56
przez Scorpioo
Wybaczcie, że odkopuję dość stary temat, ale dopiero zarejestrowałem się na forum i jestem bardzo ciekawy co wyszło z tej domowej Whisky? :D Czy mogę prosić o relację?

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 1 maja 2015, o 01:39
przez jock
ja robiłem coś co się nazywa "kwaśny zacier wujka jessiego" niestety nie dotrwałem do końca eksperymentu bo zaszła potrzeba spożycia <thumbdown> :lol: :mrgreen:

http://alkohole-domowe.com/forum/latwy-kwasny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212.html#p966

wygląda to dokładnie tak jak opisują.. pachnie jak tanie whiskey, myślę że jakbym wytrzymał to było by naprawdę dobre. zostało mi trochę zacieru jeszcze może wznowię projekt :?:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 7 maja 2015, o 20:50
przez ZeR3F
Nie boicie się policji?
Przecież nie wolno robić w domu tego typu alkoholi.

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 9 maja 2015, o 11:54
przez pacpaw
JEst coś takiego jak niska szkodliwość czynu. Jak będziesz robił hektolitry to pewnie jest się czego bać.

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 6 sie 2015, o 10:04
przez Samael071
Jestem piwowarem i moge cos doradzic zeby uproscic proces - platki debowe, opiekane mozesz kupic w sklepach piwowarskich - sa francuskie i amerykanskie o roznym stopniu opiekania, poza tym debina daje posmaki waniliowe niestety :D Planuje zrobic piwo wlasnie z dodatkiem platkow debowych. Mozesz tez kupic slod whisky :) Whisky lezakuje w roznych beczkach po sherry , porto, rumie i po winie :)

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 18 paź 2019, o 11:18
przez Kreegan
Whisky nabiera smaku nie tylko od dębu, ale i od wina które w tych beczkach trzymano i przesiąkło deski.
Robię podobnie jak kolega Wołek, palone kawałki dębu zalewam "właściwym płynem" ale dodaję też trochę owoców czeremchy- myślę, że można wiśnie, jednak czeremcha jest bardziej aromatyczna.
Uwierzcie - po min. pół roku stania w ciemnej piwnicy i doprowadzeniu do 50% - cudowny smak i aromat! :-)