Strona 1 z 3

WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 24 lut 2012, o 18:59
przez wolek68
Robiłem już swoją Śliwowice,Calvados,Niemiroff(honey,pepper),Brandy. Więc postanowiłem ostatnio zrobić namiastke Whisky :)
Dzisiaj po 2 miesiącach maceracji z opalonymi kawałkami dębu została rozlana do butelek na następne 2-3 miesiące.
Przepis jest prosty jak konstrukcja cepa:
Słodowany jęczmień fermentujemy aby osiągnąc jak największą moc :)
Następnie przeprowadzamy podwójną destylacje(80%)
Kawałki dębu pieczemy w opiekaczu aby był mocno ciemny i zalewamy je naszym destylatem na co najmniej 2 miesiące.
Po tym czasie jak nabierze zapachu i kolorku doprowadzamy przez rozcieńczenie do 40%.
Rozlewamy do butelek na 3 miesiące aby smaczek złagodniał i zrobił sie subtelnieszy.
Po tym okresie spożywamy z bananem na ustach :D
foto 004 (Średni).jpg

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 24 lut 2012, o 19:02
przez ras13
Smakuje chociaż podobnie jak orygninalna?

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 24 lut 2012, o 19:03
przez wolek68
Narazie to ma tak zamocny i ostry smak ale podobno jak poleży 3msc to będzie giteska.

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 24 lut 2012, o 20:03
przez karlos
Ciekawy przepis. Z chęcią bym spróbował jak "to" smakuje. ;)

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 25 lut 2012, o 11:41
przez wolek68
Zobacze za 3msc.wczoraj próbowałem i dało w baniaka fajnie.

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 26 lut 2012, o 15:58
przez xlukaszox
Swojak Whisky nie no dobre skosztował bym :D dopiero nabierze kolorku jak poleży pewien czas i się rozpuści drewno jak w Jack Daniels w beczkach trzymają dzięki tym beczkom nabiera kolor :D

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 26 lut 2012, o 18:14
przez karlos
xlukaszox napisał(a):nabierze kolorku jak poleży pewien czas i się rozpuści drewno



buahahahaha :lol:


nie pij tego bo ci jeszcze dodatkowo mózg rozpuści :mrgreen:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 26 lut 2012, o 22:46
przez heartless
Ja mam trochę szybszy sposób. Robię karmel(dość ciemny-czyt. gorzkawy) ale z cuktu wanilinowego. Dolewam troszkę wody aby się stało rzadkie i do bimbru. Bez czekania 3 miesiące, prawie Whisky. Spróbujcie.

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 27 lut 2012, o 07:22
przez dawid_xxx9
A ja wolę się pobawić, odczekać. Taka satysfakcja psychiczna.

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

PostNapisane: 27 lut 2012, o 13:18
przez wolek68
To ma być smak dębu palonego a nie waniliny!