WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Czy trzeba coś więcej tłumaczyć ;)

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez aldorn » 27 lut 2012, o 14:14

Dąb młody, stary czy bez znaczenia?
Wiem, że jak w dawnych czasach garbowano skórę między innymi z użyciem kory dębowej, bo w korze jest najwięcej garbników (tu też jakąś rolę odgrywają), to istotne znaczenie dla jakości skóry miało właśnie to czy jest to kora z młodego czy starego dębu.
Może tu też będzie miało to znaczenie?
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez wolek68 » 27 lut 2012, o 17:55

Dąb napewno nie był młody i oczywiście bez kory go podpalałem.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez G_R » 27 lut 2012, o 18:40

Whisky nie nabiera smaku od dębu. spirytus z destylacji słodu (czyli piwa bez chmielu) wlewa się do używanych beczek po winie. I z tego powstaje smak. Nigdy nie wiadomo na co się trafi. Czasami jest to niebo w gębie i wtedy mamy single barrel, czasami jest dość dobre i wtedy mamy single malt, czyli z jednego zacieru, a czasami mamy próbę sprzedania czegoś paskudnego, co dzieje się pod nazwą blended.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez karlos » 27 lut 2012, o 19:56

Beczki po winie?
Mi się wydawało, że po Cognac (brandy).
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez wolek68 » 27 lut 2012, o 20:24

Ja robie tak jak amerykańskie bourbony oraz tennessy. Dojrzewają w beczkach nowych, dodatkowo opalonych od środka, zyskując przez to najbardziej "drewniany" smak spośród wszystkich gatunków,Whiskey z Tennessy (Jack Daniel's).
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez gagarin » 27 lut 2012, o 20:29

zależy chyba od producenta.. niektórzy leją w nowe beczki, inni w beczki po sherry.. od rodzaju beczki zależy kolor trunku..
hiszpanianapiechote.wordress.com
Avatar użytkownika
gagarin

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 122
Images: 1
Dołączył(a): 19 lip 2011, o 09:15
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez wolek68 » 27 lut 2012, o 20:44

Whisky irlandzkie i szkodzkie owszem ale nie amerykańskie.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez ekiero92 » 12 sie 2012, o 09:23

Wodopój whisky w domu... co można więcej chcieć :D
Minęło już ponad 3 miesiące, jak efekt?
Pewnie już pusto w butelkach :D
"Na sucho to nawet trawa nie rośnie" :D


Obrazek
Ruch rośliny - video

Obrazek
TEAMSPEAK DLA UŻYTKOWNIKÓW CHILIHEAD! KLIKNIJ W IKONKĘ!
Avatar użytkownika
ekiero92

ROZGADANY
 
Posty: 314
Dołączył(a): 30 maja 2012, o 23:10
Lokalizacja: Koniec Świata
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez Turtle » 22 lut 2013, o 15:24

Ja robie podobnie z tą różnicą, że:
Zacier wykonywany jest z: 10kg słodu Wędzonego 5 EBC Weyermann + solidna garść skiełkowanego suszonego jęczmienia.
Do fermentacji drożdże - WHISKY SINGLE STRAIN + AMG
Destylacja przeprowadzana jest w taki sposób, żeby towar nie przekroczył 55-60% (odpada zabawa z rozcieńczaniem, a z tego co czytałem destylat na whisky nie powinien przekraczać 65%.).
Do tego chipsy dębowe vinoferm (z oryginalnych beczek).
Efekt baardzo dobry IMHO :D
Dałbym jakieś fotki ale się skończyło :lol:
Próbowałem też na słodzie własnej produkcji (wędzonym na torfie) ale efekt był zbyt dymny i olałem.
Avatar użytkownika
Turtle

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 458
Images: 2
Dołączył(a): 12 lut 2013, o 12:21
Lokalizacja: Pomorskie
Pochwały: 2
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez Mr. Ed » 17 kwi 2013, o 09:56

Amerykańska whiskey leżakuje tylko w nowych beczkach, bo taki przepis wymusiły na gorzelnictwie związki zawodowe bednarzy w USA (nie żartuję!). Z tego wychodzi jakże przez nas lubiany charakterystyczny żywiczny zapach i smak "politury" w burbonach :D

Szkoci odkupują beczki używane po burbonie i winach, bo taniej a poza tym świeże drewno jest zbyt intensywne dla szkockich destylatów. Smak whisky bierze się z całego mnóstwa czynników, a w przypadku beczki jest to głównie poprzednia jej zawartość. Do tego zwęglone ścianki usuwają ostre elementy ze smaku i zapachu. Wiadomo, węgiel drzewny...

Nie myślałeś o wrzuceniu cieńszych szczapek do słoja? Whisky przesiąka przez dębinę bardzo powoli - aby przeszło całą grubość beczki, potrzeba około dwudziestu lat. Pokazywali nam takie "przepracowane" klepki w przekroju w zakładach bednarskich Speyside Cooperage w Szkocji.

Żeby do pewnego stopnia odtworzyć oryginalne warunki, można by też wymoczyć szczepki dębowe w słodkim winie (sherry, porto, malaga), a dopiero POTEM opalić aż do zwęglenia. Wynik może być ciekawy.

Ed.

(edit: Turtle - co oznacza "zbyt dymny"? Takie pojęcie nie istnieje :twisted: )
Avatar użytkownika
Mr. Ed

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1024
Images: 380
Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 10:47
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 55
Papryki: 2 kilo suszu z ubiegłych sezonów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Napoje i alkohole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron