WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Czy trzeba coś więcej tłumaczyć ;)

WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez wolek68 » 24 lut 2012, o 18:59

Robiłem już swoją Śliwowice,Calvados,Niemiroff(honey,pepper),Brandy. Więc postanowiłem ostatnio zrobić namiastke Whisky :)
Dzisiaj po 2 miesiącach maceracji z opalonymi kawałkami dębu została rozlana do butelek na następne 2-3 miesiące.
Przepis jest prosty jak konstrukcja cepa:
Słodowany jęczmień fermentujemy aby osiągnąc jak największą moc :)
Następnie przeprowadzamy podwójną destylacje(80%)
Kawałki dębu pieczemy w opiekaczu aby był mocno ciemny i zalewamy je naszym destylatem na co najmniej 2 miesiące.
Po tym czasie jak nabierze zapachu i kolorku doprowadzamy przez rozcieńczenie do 40%.
Rozlewamy do butelek na 3 miesiące aby smaczek złagodniał i zrobił sie subtelnieszy.
Po tym okresie spożywamy z bananem na ustach :D
foto 004 (Średni).jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1736
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 7
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez ras13 » 24 lut 2012, o 19:02

Smakuje chociaż podobnie jak orygninalna?
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 519
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez wolek68 » 24 lut 2012, o 19:03

Narazie to ma tak zamocny i ostry smak ale podobno jak poleży 3msc to będzie giteska.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1736
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 7
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez karlos » 24 lut 2012, o 20:03

Ciekawy przepis. Z chęcią bym spróbował jak "to" smakuje. ;)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez wolek68 » 25 lut 2012, o 11:41

Zobacze za 3msc.wczoraj próbowałem i dało w baniaka fajnie.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1736
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 7
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez xlukaszox » 26 lut 2012, o 15:58

Swojak Whisky nie no dobre skosztował bym :D dopiero nabierze kolorku jak poleży pewien czas i się rozpuści drewno jak w Jack Daniels w beczkach trzymają dzięki tym beczkom nabiera kolor :D
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1207
Images: 278
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez karlos » 26 lut 2012, o 18:14

xlukaszox napisał(a):nabierze kolorku jak poleży pewien czas i się rozpuści drewno



buahahahaha :lol:


nie pij tego bo ci jeszcze dodatkowo mózg rozpuści :mrgreen:
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez heartless » 26 lut 2012, o 22:46

Ja mam trochę szybszy sposób. Robię karmel(dość ciemny-czyt. gorzkawy) ale z cuktu wanilinowego. Dolewam troszkę wody aby się stało rzadkie i do bimbru. Bez czekania 3 miesiące, prawie Whisky. Spróbujcie.
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez dawid_xxx9 » 27 lut 2012, o 07:22

A ja wolę się pobawić, odczekać. Taka satysfakcja psychiczna.
Avatar użytkownika
dawid_xxx9

NOWY
 
Posty: 27
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 15:06
Papryki:

Re: WHISKY -domowym sposobem by Wolek68

Postprzez wolek68 » 27 lut 2012, o 13:18

To ma być smak dębu palonego a nie waniliny!
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1736
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 7
Papryki:

Następna strona

Powrót do Napoje i alkohole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron