Skladniki:
-woda
-swieza mieta(najlepiej odmiana nanah ale mozecie sprobowac ze zwykla)
-bialy cukier
-zielona herbata typu gunpower
(-swiezy piolun)
Ten rodzaj mietowej herbaty pochodzi z Maghrebu. Mezczyzni ktorzy tam mieszkaja podczas spotkan ze znajomymi zamiast piwa pija wlasnie takie cos. Jeszcze nie spotkalem osoby ktora po sprobowaniu tej herbaty powiedzialaby ze jej nie smakuje.
How it's made:
2 lyzeczki zielonej herbaty gunpowder zalewamy goraca woda i odstawiamy na 10 sekund, wylewamy zawartosc szklanki i ponownie zalewamy herbate woda, znowu wylewamy i zalewamy herbate woda i ostatni raz wylewamy(najlepiej uzyc w tym celu sitka do herbaty). Niektorzy nie wylewaja pierwszej wody i pod koniec dodaja do gotowej herbaty ale ja nigdy tego nie robilem i moja herbata wychodzi bardzo dobra. Teraz do szklanki 300ml wlewamy goraca wode i wrzucamy herbate ktora wczesniej "oczyscilismy", wrzucamy 3/4 szklanki miety(mieta musi opasc na dno bo inaczej herbata bedzie zle smakowala) i przykrywamy talerzem. Dodajemy 2.5-3 lyzeczki bialego cukru(nie bedzie za slodka ). jezeli ktos chce to moze dodac troche swiezego piolunu do smaku(nie mozna uzyc suszonego bo herbata bedzie gorzka). Po 5 minutach przelewamy herbate do innej szkladni z wosokosci 20-30cm(chodzi o to aby herbata zaczela sie pienic bo to znacznie poprawia smak). pozniej przelewamy herbate do pierwszej szklanki i tak kilka razy. Dzieki temu herbata nabierze lepszego smaku i wszystkie smaki dobrze sie wymieszaja. Smacznego
Fotka z google: