Strona 1 z 2

Krówka

PostNapisane: 17 sty 2012, o 23:48
przez Justysia
Przepis bardzo prosty, powiedziałabym taki babski likierek. Osobiście bardzo go lubię, zresztą tak samo jak ajerkoniak. Proporcie alkoholu/krówki wedle uznania do jakiej konsystencji i mocy chcemy doprowadzić. Jeśli wolimy bardzo gęstą konsystencję lejemy pół na pół spirytus+wódka. Ja zazwyczaj leje to co mam pod ręką, brandy czy koniak też dają dobry efekt.

Baza to mleko słodzone zagęszczone w puszce.
Wsadzamy puszki do garnka najlepiej z grubym dnem, zalewamy wodą ponad poziom puszek, przykrywamy pokrywką. Stawiamy na maluteńki (!) ogień i gotujemy ok 2godziny. Oczywiście puszek nie otwieramy. Po tym czasie jak puszki trochę przestygną- otwieramy, a brązową masę wsadzamy do garnka. Powoli miksujemy dodając stopniowo alkohol do uzyskania odpowiedniej mocy. Wszystko musi się jeszcze przegryźć kilka dni i to tyle. Fajny smakołyk na zimowe wieczory lub do kawy.

Osobiście wolę robiś masę sama choć na rynku są dostępne gotowe masy krówkowe. Można też do likieru dodać mocnego espresso jak ktoś lubi aromat kawowy. Wariacje mile widziane. Próbowałam robić masę z pełnotłustego mleka i cukru choć sposób z puszkami jest łatwiejszy a efekt smakowy bardzo się nie różni.

Re: Krówka

PostNapisane: 17 sty 2012, o 23:51
przez dziobd2
babski nie babski, ja robiłem podobny i bardzo mi smakował.
ko kosówka powinna Tobie również posmakować, na mleczku kokosowym i cukrze trzcinowym, polecam.

Re: Krówka

PostNapisane: 18 sty 2012, o 06:13
przez karlos
dziobd2 napisał(a):babski nie babski, ja robiłem podobny i bardzo mi smakował.
ko kosówka powinna Tobie również posmakować, na mleczku kokosowym i cukrze trzcinowym, polecam.



Podaj jak możesz przepis na kokosówkę ;)

Re: Krówka

PostNapisane: 18 sty 2012, o 12:51
przez dziobd2
karlos napisał(a):
dziobd2 napisał(a):babski nie babski, ja robiłem podobny i bardzo mi smakował.
ko kosówka powinna Tobie również posmakować, na mleczku kokosowym i cukrze trzcinowym, polecam.



Podaj jak możesz przepis na kokosówkę ;)


przepis mojej dziewczyny, będzie wracać w weekend z delegacji to postaram się zamieścić

Re: Krówka

PostNapisane: 18 sty 2012, o 21:23
przez Justysia
raznastawiałam wódkę/bimber na wiórkach kokosowych i rodzynkach, ale z chęcią posłucham jak robi się tą kokosówkę także nie zapomnij napisać;)!!

Re: Krówka

PostNapisane: 18 sty 2012, o 21:47
przez karlos
wszyscy na samogonie tu jadą :D

Re: Krówka

PostNapisane: 5 cze 2012, o 19:58
przez Syndi
no i dziobd2 i karlos mnie zainspirowali:
zrobiłem krem kokosowy tadaaam! :D
...nie tak jak piszą w tych przepisach na necie, tylko wymyśliłem sobie tak:
- mleko kokosowe w puszce 400g, ale nie te kupowane w markecie, tylko takie gęste jak jogurt pitny, kupione u wietnamców,
- syrop cukrowy z brązowego cukru trzcinowego (gotowca dałem firmy Rioba) dolewany podczas blendowania do czasu osiągnięcia pożądanej słodkości;
- spirytus (weszło ok 200-250ml) dolewany podczas blendowania do czasu osiągnięcia pożądanej mocy (tak ok 30%);
- na koniec okazało się że po dodaniu spirytu trzeba troszkę dosłodzić syropem;
- no i wlałem do butelek.
Zkokos.jpg

wyszło ok. 0.8l. - fajny smak (bez mleka - TYLKO mleko kokosowe)
wada produktu:
przed polaniem trzeba wstrząsnąć butelka bo gęsta pianka lokuje się w szyjce butelki.

Przepis ten spodobał mi się (no moze bardziej mojej kobicie) i będę go pewnie często powtarzał :D

Re: Krówka

PostNapisane: 6 cze 2012, o 21:00
przez AdamL
Przypadkowo dziś właśnie robiłem ten likierek (zwany tu krówka) i właśnie odkryłem na tym forum ten temat :)
Czyżby Justysia działała na wino.org.pl? Chyba nie, gdyż tam ten likier nazywany jest Bailey's.
Zamieszczę tu moją osobistą recepturę, która daje trunek niezbyt mocny i jednocześnie niezbyt gęsty, dający się łatwo usunąć z kieliszka ;)

BAILEY'S
puszka słodzonego mleka zagęszczonego (oczywiście gotowana)
300 ml: whisky
50 ml ciemnego rumu
200 ml śmietanki 12%
pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej (zalać odrobiną wrzątku)
3-4 krople olejku migdałowego (nie przesadzać)
opcjonalnie można dodać:
3-6 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej (zalać odrobiną wrzątku) - wychodzi likier kawowy
lub
5-6 „pasków” gorzkiej czekolady+5-6 łyżeczek cukru (rozpuścić na łaźni wodnej lub podgrzać w części likieru) – wychodzi likier czekoladowy

Polecam zastąpienie czystego alkoholu przez whisky lub brandy i dodatek rumu - efekt jest wyraźnie smaczniejszy. Koszty można nieco w tym przypadku też ograniczyć. Nie stosuję oryginalnego ciemnego rumu Jamaica, a zaprawkę do alkoholi firmy Prestige.

Re: Krówka

PostNapisane: 8 cze 2012, o 20:39
przez 4ndrew
Wlasnie zrobilem ta "Krówke" , dalem na puszke 500g mleka 2setki spirytusu , dodalem jeszcze lyzeczke kawy rozpuszczalnej i 3-4lyzeczki nutelli ;] , jak sie przegryzie dam znac czy dobre wyszlo ;) .

Re: Krówka

PostNapisane: 25 cze 2013, o 22:33
przez Sanders
Ja robiłam podobnie jak Justysia z jedną małą różnicą. 2 dni przed planowaną 'akcją' do alkoholu dodawałam wiórki kokosowe - odsączałam przed złączeniem z krówką :) Pyyycha !