Strona 1 z 3

Suszarka do grzybów/owoców/ papryk

PostNapisane: 7 maja 2011, o 20:01
przez Polishteam
Suszarkę kupiłem bardzo dawno temu ale jest bardzo zadowolony. Wysuszyła już wiele kg. grzybów jak i papryk i cały czas działa. Suszarka firmy Niewiadów z 3 sitami, o mocy 300W . Bardzo dobrze nadaje się do suszenia papryk, nie jest jakoś strasznie głośna i bez problemu można dokupić do niej sita. Plusem jest to, że sita są dosyć głębokie, więc można wrzucić większe papryki jak i większe kawałki. Cena to około 100-150 zł. Często można spotkać w promocjach w marketach.

Re: Suszarka do grzybów/owoców/ papryk

PostNapisane: 7 maja 2011, o 20:30
przez Donmatteo
Też ją polecam bo sam ją posiadam, też dużo grzybów wysuszyła i nie tylko, w tym roku planuję papryki suszyć :D

Re: Suszarka do grzybów/owoców/ papryk

PostNapisane: 11 maja 2011, o 08:43
przez sic
a papryczki suszycie wydryrlowane czy wcałości?

Re: Suszarka do grzybów/owoców/ papryk

PostNapisane: 11 maja 2011, o 09:44
przez Oui
Mam dokladnie to samo. :D 3 dni temu suszylem habanero kupione w Almie. A suszylem wydrylowane.

Re: Suszarka do grzybów/owoców/ papryk

PostNapisane: 11 maja 2011, o 20:25
przez Polishteam
Najlepiej wydrylować, albo chociaż naciąć, aby sprawdzić, czy np. nie zaczyna gnić.

Re: Suszarka do grzybów/owoców/ papryk

PostNapisane: 28 maja 2011, o 14:21
przez eskafal
Ja też taką mam, w tamtym roku suszyłem w niej tez pomidory do zalewy olejowej :)

Re: Suszarka do grzybów/owoców/ papryk

PostNapisane: 1 cze 2011, o 18:45
przez Polishteam
Apropo pomidorów, daj w przepisach jak robisz pomidory suszone w oleju.

Re: Suszarka do grzybów/owoców/ papryk

PostNapisane: 14 lip 2011, o 15:05
przez Psyhe
Mnie by interesowała informacja na temat czasu suszenia :) Znaczy się ile godzin wypełniona na full potrzebuje ?

Re: Suszarka do grzybów/owoców/ papryk

PostNapisane: 14 lip 2011, o 16:52
przez Justysia
Jeśli chodzi o grzyby to moim zdaniem najlepszy jest piekarnik elektryczny z termoobiegiem- nie trzeba kupować dodatkowego sprzętu, nastawiamy na 60stopni, wsadzamy między drzwiczki a obudowę piekarnika coś ala metalowa łyżka, żeby zrobić niewielką szparę i to tyle. Grzyby można układać na papierze i blaszce lub bezpośrednio na kratkach. Ważne żeby ta wsuwana blacha mająca jednolitą strukturę bez prętów była na samym dole żeby te grzyby które się skurczą i spadną, opadały na blaszkę. Suszy się szybciej i można nałożyć więcej. Suszę tak grzyby od bardzo dawna a zbiory nie powiem ale do małych nie należą.

Re: Suszarka do grzybów/owoców/ papryk

PostNapisane: 14 lip 2011, o 19:47
przez sic
Justysia-> a papryki suszyłaś? ile to trwa tak +/- ?