Strona 3 z 4

Re: Wok

PostNapisane: 24 sty 2013, o 09:48
przez Czikens
Ja kupiłem sobie przez internet takiego: http://www.przepisychinskie.pl/Oriental ... nia-wok-14
Jestem z niego zadowolony. Dołączona była instrukcja wypalania i użytkowania, żeby jak najdłużej posłużył :)

Re: Wok

PostNapisane: 31 sty 2013, o 16:36
przez alla
Patrząc na to zdjęcie śmiem twierdzić, że nie jest to stal węglowa. Mam bardzo podobny i niestety nie da się go wypalić, tak jak to można robić przy stali węglowej. Jest to po prostu głęboka patelnia.

Re: Wok

PostNapisane: 12 lut 2013, o 15:01
przez Kwax
alla napisał(a):Patrząc na to zdjęcie śmiem twierdzić, że nie jest to stal węglowa. Mam bardzo podobny i niestety nie da się go wypalić, tak jak to można robić przy stali węglowej. Jest to po prostu głęboka patelnia.

Śmiem z całą pewnością twierdzić, że jest on ze stali węglowej. Mam dokładnie tak sam, dokładnie z tego sklepu, i ładnie mi zadymił mieszkanie przy wypalaniu.

Re: Wok

PostNapisane: 12 lut 2013, o 15:14
przez Czikens
Kwax napisał(a):
alla napisał(a):Patrząc na to zdjęcie śmiem twierdzić, że nie jest to stal węglowa. Mam bardzo podobny i niestety nie da się go wypalić, tak jak to można robić przy stali węglowej. Jest to po prostu głęboka patelnia.

Śmiem z całą pewnością twierdzić, że jest on ze stali węglowej. Mam dokładnie tak sam, dokładnie z tego sklepu, i ładnie mi zadymił mieszkanie przy wypalaniu.


No ja też miałem "zadymę" w domu :)

Re: Wok

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 11:33
przez Oliwka
ja tez mam taki sam tyle ze wiekszy!przez to zadymienie przy wypalaniu chcieli mnie z domu wyrzucic :D

Re: Wok

PostNapisane: 13 cze 2013, o 18:30
przez Syndi
Tak sobie smażyłem na woku w majowy weekend. Na fotce cukinia.
W międzyczasie fajnie się dopalił na czarno i stał się hydrofobowy.
wok.jpg

Re: Wok

PostNapisane: 14 cze 2013, o 14:41
przez Huggie
Wszyscy mi mówili że wok to nie to samo co patelnia, a ja mówiłem że się z tym nie zgadzam i że na pewno smak z jednego czy drugiego jest taki sam. Ale będąc u znajomych na imprezie doznałem szoku. Jedzenie z woku było naprawdę wyjątkowe... Warzywa chrupiące i jędrne... rewelacja... sam muszę sobie taki wok sprawić

Re: Wok

PostNapisane: 14 cze 2013, o 14:46
przez Psyhe
Syndi a nówkę wok wypale nad ogniskiem ?

Re: Wok

PostNapisane: 14 cze 2013, o 16:38
przez Syndi
Wiesz, na ognisku to on był dopalany. Ale myślę że na odpowiednio silnym ogniu można by nawet wypalić metodą soli.

Re: Wok

PostNapisane: 26 sie 2014, o 17:30
przez wlodizw
Kupiłem dziś chiński wok stalowy ręcznie kuty z kuchni orientu. Trochę zajęło wypalanie go na palniku i smrodu w domu co niemiara. Ale wypaliłem i zakonserwowałem oliwą. Jutro odpalę na nim żółte żarcie.
Pozazdrościłem Syndiemu i nabyłem od żółtków patelkę.
1.jpg

38,5cm(15 cali) fajnej żółtej patelki. Grubość stali 1,2mm.
Po wypaleniu na palniku wygląda tak
2.jpg

Do tego jeszcze szczotę bambusową do czyszczenia woka kupiłem i pierścień stabilizujący.