Strona 2 z 4

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 10:10
przez karlos
Mam podobny, ale bez tej dodatkowej rączki i też mi się wydaje że to nie jest stal węglowa... ten wok od początku ma chyba jakąś powłokę... brak też charakterystycznego zapachu dla stali węglowej... kto wie ten wie 8-)

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 12:47
przez Polishteam
Ja go mu kupiłem i jak dla mnie, to nie jest stal węglowa a raczej jakaś jej domieszka. Jak wypali tego woka, to będzie wiedział :)

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 16:37
przez Syndi
:shock: a jak go wypali skoro rączki są przynitowane? No chyba, że metodą: "smażąć" sól...

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 16:41
przez Polishteam
Syndi ja bym w ogóle go nie wypalał ze względu na warstwę nonstick, która pewnie by odeszła :D
Zresztą czemu nie mógł by wypalać, jak są nity ??

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 16:42
przez tomek1491
na chlopski rozum wysoka temperatura albo zniszczylaby niety albo poluzowala na tyle ze po 2-3 uzyciach odpadlyby same

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 16:48
przez Psyhe
Jeżeli to nie jest stal węglowa to nie jest wok do wypalania , to tak jakbym miał wypalić patelnie teflonową

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 16:50
przez Polishteam
tomek1491 napisał(a):na chlopski rozum wysoka temperatura albo zniszczylaby niety albo poluzowala na tyle ze po 2-3 uzyciach odpadlyby same


No ale Wok ma wytrzymywać wysokie temperatury ;)

Z tym wypalaniem sobie żartnołem, w życiu bym nie wypalał patelni z teflonem albo czymś podobnym. :lol:

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 16:52
przez tomek1491
no wok ma wytrzymywać, markety musza zarobic, wiec sobie pomysl ile musialo kosztowac zrobienie takiego woka. zaloze sie ze nie są to częsci najlepszej jakości. zresztą będzie to widoczne w trakcie uzywania.

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 16:54
przez Syndi
wydaje mi się, że jest tak jak pisze Psyhe.
Węglówkę trzeba wypalić, żeby zrobiła się warstwa węglowa nieprzywierająca. Robi się to kilkakrotnie w piekarniku na 250st., rączki by się zwęgliły...

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 16:56
przez Polishteam
Powiem tak, Wok musi być ze stali węglowej bez żadnych dodatkowych typu teflonu. Po wypaleniu powstaje nam powłoka typu nonstick w porządnym woku, więc wszelkiego rodzaju dodatki są nie potrzebne.Zresztą taki wok ze stali nie jest aż tak drogi.

A ten wlodiego starczy mu na dłużej (przynajmniej tak mi się wydaje), bo miałem go w ręku i był bardziej masywny niż te woki na wagę z "tektury" :D