Wok

Czyli co powinien mieć każdy chilihead

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

Postprzez wlodizw » 29 lip 2011, o 22:47

Śliczny ten Twój wok, taki czarny, przepalony... mam pytanko: Masz palnik do woka, czy działasz na naszej zwykłej, czteropalnikowej kuchence?
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

Postprzez Syndi » 30 lip 2011, o 08:57

Wok jest przepalony, bo co jakiś czas - średnio co pół roku go "dopalam" solą, czyli smażę na nim sól i się dopala na czarno-niebiesko. Okazało się że jedne wypalenie w piekarniku wykonane dokładnie wg przepisu nie wystarczyło.
<smierc>
a palnika nie mam, ale widziałem już kuchenki z jednym palnikiem dwu-pierścieniowym. jak będę zmieniał to tylko taką kupuję. Ponadto testowałem też indukcję - co prawda na normalnych garach (a największy mój wok ma możliwość smażenia na indukcji) i jestem już pozytywnie nastawiony to tego typu smażenia.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

Postprzez Psyhe » 30 lip 2011, o 09:33

No Syndi to twoje przepisy właśnie spowodowały że chcę kupić wok nie wiem jeszcze ile cali ale pogotowałbym coś na tym
Fajny przepis , dawaj więcej :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

Postprzez Syndi » 30 lip 2011, o 09:46

kup duży i nie przejmuj się że będzie za duży - nie będzie, bo jak kupisz mały to będzie za mały :D i na początek polecam ze spłaszczonym dnem, żeby stał na kuchence bez pierścienia.
Ja używam 3.
1. stalowy - ten co widać na zdjęciach, uniwersalny do smażenia i gotowania wszystkiego
2. tulip berghoffa - duuuży z pokrywką, świetny do wędzenia i zup z woka oraz jak trzeba przygotować większą ilość warzyw - ma też możliwość wstawienia na indukcję
3. zwykły teflonowy z lidla - świetny do samych warzyw.
<smierc>
...a sajgonki zrobisz też na zwykłej patelni
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

Postprzez Psyhe » 30 lip 2011, o 09:54

Temat woka wraca jak bumerang :)
Myślałem żeby kupić "chiński ręcznie kuty" ze stali węglowej czy czegoś
Po prostu kupić jeden ale konkretny
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

Postprzez Syndi » 30 lip 2011, o 09:56

bierz, na 100% będziesz zadowolony! tylko będziesz go usiał wypalić
i stosuj się do instrukcji wypalenia i użytkowania
<smierc>
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

Postprzez Polishteam » 30 lip 2011, o 15:10

Ale lepiej weź maszynowo robiony, miałem do wyboru ręcznie i maszynowo i gość powiedział, że lepiej wziąć maszynowo robionego. :)
Zresztą jest parę groszy tańszy.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

Postprzez wcinaczkartofli » 2 wrz 2011, o 10:12

Wyglądają zacnie! Do szabel panowie chinoli bić!
Avatar użytkownika
wcinaczkartofli

NOWY
 
Posty: 26
Dołączył(a): 22 lip 2011, o 07:28
Lokalizacja: Warszawa
Papryki:

Re: Wok

Postprzez wlodizw » 15 paź 2012, o 07:40

Kupiłem w Realu (jest teraz promocja z gazetki) wok ze stali węglowej.
Śr. 35 cm , wys. 10 cm.

wok.jpg


Cena jest zabójczo niska:
- 35 cm --> 19,99 zł
- 30 cm --> 17,99 zł
- 24 cm --> 14,99 zł
Chyba się opłaca :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Wok

Postprzez Psyhe » 15 paź 2012, o 10:07

To jest na pewno stal węglowa ? Bo widziałem te woki w supermarkietach i one miały powłokę non-stick
Wlodi to wypal go :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Następna strona

Powrót do Przybory kuchenne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron