Strona 1 z 4

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

PostNapisane: 29 lip 2011, o 22:47
przez wlodizw
Śliczny ten Twój wok, taki czarny, przepalony... mam pytanko: Masz palnik do woka, czy działasz na naszej zwykłej, czteropalnikowej kuchence?

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

PostNapisane: 30 lip 2011, o 08:57
przez Syndi
Wok jest przepalony, bo co jakiś czas - średnio co pół roku go "dopalam" solą, czyli smażę na nim sól i się dopala na czarno-niebiesko. Okazało się że jedne wypalenie w piekarniku wykonane dokładnie wg przepisu nie wystarczyło.
<smierc>
a palnika nie mam, ale widziałem już kuchenki z jednym palnikiem dwu-pierścieniowym. jak będę zmieniał to tylko taką kupuję. Ponadto testowałem też indukcję - co prawda na normalnych garach (a największy mój wok ma możliwość smażenia na indukcji) i jestem już pozytywnie nastawiony to tego typu smażenia.

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

PostNapisane: 30 lip 2011, o 09:33
przez Psyhe
No Syndi to twoje przepisy właśnie spowodowały że chcę kupić wok nie wiem jeszcze ile cali ale pogotowałbym coś na tym
Fajny przepis , dawaj więcej :D

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

PostNapisane: 30 lip 2011, o 09:46
przez Syndi
kup duży i nie przejmuj się że będzie za duży - nie będzie, bo jak kupisz mały to będzie za mały :D i na początek polecam ze spłaszczonym dnem, żeby stał na kuchence bez pierścienia.
Ja używam 3.
1. stalowy - ten co widać na zdjęciach, uniwersalny do smażenia i gotowania wszystkiego
2. tulip berghoffa - duuuży z pokrywką, świetny do wędzenia i zup z woka oraz jak trzeba przygotować większą ilość warzyw - ma też możliwość wstawienia na indukcję
3. zwykły teflonowy z lidla - świetny do samych warzyw.
<smierc>
...a sajgonki zrobisz też na zwykłej patelni

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

PostNapisane: 30 lip 2011, o 09:54
przez Psyhe
Temat woka wraca jak bumerang :)
Myślałem żeby kupić "chiński ręcznie kuty" ze stali węglowej czy czegoś
Po prostu kupić jeden ale konkretny

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

PostNapisane: 30 lip 2011, o 09:56
przez Syndi
bierz, na 100% będziesz zadowolony! tylko będziesz go usiał wypalić
i stosuj się do instrukcji wypalenia i użytkowania
<smierc>

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

PostNapisane: 30 lip 2011, o 15:10
przez Polishteam
Ale lepiej weź maszynowo robiony, miałem do wyboru ręcznie i maszynowo i gość powiedział, że lepiej wziąć maszynowo robionego. :)
Zresztą jest parę groszy tańszy.

Re: Sajgonki uniwersalne by Syndi

PostNapisane: 2 wrz 2011, o 10:12
przez wcinaczkartofli
Wyglądają zacnie! Do szabel panowie chinoli bić!

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 07:40
przez wlodizw
Kupiłem w Realu (jest teraz promocja z gazetki) wok ze stali węglowej.
Śr. 35 cm , wys. 10 cm.

wok.jpg


Cena jest zabójczo niska:
- 35 cm --> 19,99 zł
- 30 cm --> 17,99 zł
- 24 cm --> 14,99 zł
Chyba się opłaca :)

Re: Wok

PostNapisane: 15 paź 2012, o 10:07
przez Psyhe
To jest na pewno stal węglowa ? Bo widziałem te woki w supermarkietach i one miały powłokę non-stick
Wlodi to wypal go :D