Strona 1 z 1

Butelki, buteleczki

PostNapisane: 9 wrz 2016, o 10:48
przez grishag3
Witam wszystkich forumowiczów,
ostatnimi czasy, zacząłem częściej przerabiać moje papryczki na płynniejsze sosy, typu tabasco. Wcześniej lubowałem się w gęstych przecierach z dodatkowymi przyprawami, które idealnie dawały się przechowywać w otoczonych wielką czcią słoiczkach Dawtona 80g. Niestety obecnie mam niewielki problem, gdyż moje sosy bardziej przypominają konsystencją wodę niż koncentrat, dlatego chciałem zapytać, czy ktoś z Was również wyrabia podobne sosy i w czym je przechowujecie?

Buteleczki tabasco są idealne, bo mają niewielki otwór, dzięki czemu można lepiej dawkować sos, ale czy warto je kupować, tylko dla szklą? Znalazłem w domu kilka buteleczek po Finlandii, plus małe, monopolowe, 50ml i one dobrze się sprawują. Może Wy macie jakieś lepsze, ciekawsze i tańsze patenty?

Pozdrawiam,

Re: Butelki, buteleczki

PostNapisane: 9 wrz 2016, o 19:06
przez MPED
Moje pytanie jest nastepujące do Ciebie drogi kolego i do innych chiliswirów . Jak z trzymaniem sie świezosci takiego sosu w takiej buteleczcce. Sloiczek zaciagnie przy (pasteryzacji, czy tam po wlaniu goracego sosu i odwrocenie go do gory nogami), a buteleczka?

Re: Butelki, buteleczki

PostNapisane: 9 wrz 2016, o 19:40
przez grishag3
Z buteleczka będzie podobnie. Nie ma co prawda pyknięcia kapslem, ale po pierwsze gorący sos częściowo odkazi butelkę, a po drugie zrobi się mini podcisnienie. Poza tym w moim przypadku sporą część sosu stanowi ocet, który też ma właściwości grzybobojcze.

PS. Do moich past dodaje ograniczona ilość octu, czosnku i soli. I co prawda zalewam je na gorąco do sloiczkow, ale w praktyce mam kilka już od kilku lat otwartych. część z nich stoi w lodówce, część wala się po ciepłym pokoju i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby którykolwiek się zepsuł. Miewalem nawet po 4 lata otwarte sloiczki:) prędzej nakrętka zardzewieje od sosu, niż taki się zepsuje :)

Re: Butelki, buteleczki

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 11:18
przez mih000
Odświeże nieco temat bo odkrylem ze dobra opcja takiej butelki jest frugo za 1,19 pln 250ml. Ma zakrętke i można pasteryzowac

Re: Butelki, buteleczki

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 11:50
przez grishag3
butelek ponad 150 ml jest ogrom w sklepach po najróżniejszych napojach i wybór jest ogromny :) również te frugo są fajne. A masz jakieś pomysły/ doświadczenia z buteleczkami <100ml ?

Re: Butelki, buteleczki

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 12:19
przez mih000
Właśnie nie. Też szukam czegos z odzysku. Ale na razie nic nie pasuje bo nie bardzo mi sie widza plastikowe nakrętki

Re: Butelki, buteleczki

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 12:48
przez solymr
ja ostatnio użyłem małych słoiczków po przecierze pomidorowych Dawtona - 90 gr sztuka

Re: Butelki, buteleczki

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 14:30
przez grishag3
Magiczne Dawtona :) ostatnio dorwałem małe buteleczki ala spirytus :) 50 ml, trochę sosu odlewam też do plastikowej butelce po próbkach JimBeam :) szkoda że nie mogę dorwać czegoś co ładnie wygląda i jest ze szkła..

Re: Butelki, buteleczki

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 16:14
przez mih000
Dzisiaj szukałem na takiej stronie pansloik pl są butelki szklane 100ml

Re: Butelki, buteleczki

PostNapisane: 14 sty 2017, o 22:14
przez Alina112
A gdzie można kupić buteleczki do marynowania paryczek tylko w ilościach hurtowych w jak najlepszej cenie:) <chili>