Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Czyli co powinien mieć każdy chilihead

Re: Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Postprzez Poms » 2 gru 2013, o 21:38

Czyli to całe magiczne Sous Vide można wykonać w grzałce do gotowania butelek dla małych dzieci + termometr i oszczędzamy 2450zł. Co za syf ten sprzęt.

Mogli to nazwać " Gotowanie w 52stC bez bezpośredniego kontaktu z wodą", ale już by nie było tak pięknie marketingowo sprzedane.
Avatar użytkownika
Poms

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 427
Images: 23
Dołączył(a): 11 wrz 2011, o 17:38
Lokalizacja: Gdańsk
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Postprzez Psyhe » 2 gru 2013, o 21:41

NO to kurna wedliny tak robie w szynkowarze albo w osłonce termicznej :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Postprzez aldorn » 2 gru 2013, o 22:33

Poms napisał(a):Czyli to całe magiczne Sous Vide można wykonać w grzałce do gotowania butelek dla małych dzieci + termometr i oszczędzamy 2450zł. Co za syf ten sprzęt.

Mogli to nazwać " Gotowanie w 52stC bez bezpośredniego kontaktu z wodą", ale już by nie było tak pięknie marketingowo sprzedane.

No dokładnie tak, tylko nie gotowanie a parzenie :)
Dlatego chcę sobie taki zrobić, zastanawiałem się nad wymuszonym obiegiem wody, ale GR napisał, że jest, bo właśnie wydawał się konieczny.
Co do dokładnych temperatur, to każde mięso ma swoją temperaturę, ale tu wujek google pomaga:
https://www.google.pl/search?q=Sous+Vid ... 20&bih=917
No i wymaga to specjalistycznej pakowarki próżniowej, to znaczy jak długi worek dam do wysokiego garnka z wodą, to powietrze zostanie wyparte i wystarczy worek zamknąć, oszczędzamy kolejne 600 zł na pakowarce :)
A najprostszy sposób na zrobienie takiego mięch podał sam Amaro: zagotuj 5 litrów wody, usuń, źródło energii (wyłącz kuchenkę), wrzuć na 25 min zapakowane mięcho, gotowe. Ot całe Sous Vide

-- 2 gru 2013, o 22:37 --

Poms napisał(a):ale już by nie było tak pięknie marketingowo sprzedane

Tu chyba nie chodzi o marketing, oczywiście nie aż tak. Mi się wydaje, że to technologie jak na razie tylko do ekskluzywnych restauracji. Marketing oczywiście na szeroką skalą wejdzie, ale jak zrobią takie sauny wodne za 200 zł i będą sprzedawane w Biedronce :P
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Postprzez G_R » 3 gru 2013, o 05:36

aldorn napisał(a):A najprostszy sposób na zrobienie takiego mięch podał sam Amaro: zagotuj 5 litrów wody, usuń, źródło energii (wyłącz kuchenkę), wrzuć na 25 min zapakowane mięcho, gotowe. Ot całe Sous Vide

Ma to dość przybliżony związek z sous vide. W tym drugim chodzi o kilka dni utrzymywania produktu w temperaturze kilkudziesięciu stopni.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Postprzez aldorn » 3 gru 2013, o 10:01

G_R napisał(a):Ma to dość przybliżony związek z sous vide. W tym drugim chodzi o kilka dni utrzymywania produktu w temperaturze kilkudziesięciu stopni.

Raczej się nie zgodzę. W temperaturze kilkudziesięciu stopni to tak, ale na pewno nie przez kilka dni, no chyba że mówimy o skrajnych przypadkach, ale to określone rodzaje mięsa, głównie świnka.
Ten sposób przyrządzania potraw ma kilka zalet, podstawową jest produkt określonej jakości. Inną zaletą jest właśnie możliwość przechowywania produktu gotowego przez kilka dni a nawet tygodni. Prosty przykład, mamy ochotę na stek, idziemy kupujemy porcję mięcha, ups przez "przypadek" dostaliśmy za gruby, bo się tak ukroiło... Normalnie musimy wcisnąć w siebie wda steki np dzień po dniu albo inaczej na szybka spożytkować, bo się zepsuje ładny kawał mięcha. Tutaj mamy alternatywę, robimy na raz dwa kawałki, jeden jemy a drugi do lodówki, jak nas najdzie ochota za tydzień czy dwa po prostu otwieramy woreczek i mamy 100% świeżą porcję, którą wystarczy podgrzać.
Psyhe napisał(a):NO to kurna wedliny tak robie w szynkowarze albo w osłonce termicznej :D

Dobry pomysł z tym szynkowarem, na pewno wykorzystam przy budowie sauny jakieś rozwiązania. Tyle że tu potrzebna jest duża precyzja co do temperatury, szynkowar do takiej porządnej sauny ma się z precyzją tak jak siekiera do skalpela.
Przykład ile daje zmiana temperatury o 1,5 stopnia:
http://www.sousvidecooking.org/tag/water-bath/
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Postprzez Psyhe » 3 gru 2013, o 11:45



Czyli urządzenie z możliwością "gotowania" w ściśle określonej temperaturze jak i czasie i nic więcej
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Postprzez aldorn » 3 gru 2013, o 11:58

Dokładnie tak, tyle że chcę sobie takie zrobić za śmieszne pieniądze a nie kupować za grubą kasę. Dlatego właśnie pytam tu, GR wie o co chodzi z tym urządzeniem, może będzie mógł mi pomóc.
Może jeszcze ktoś się znajdzie służący radą :)
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Postprzez Psyhe » 3 gru 2013, o 12:00

No tak, sama pakowarka to jest kilkaset złotych
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Postprzez aldorn » 3 gru 2013, o 12:38

Ale pakowarka, taka z prawdziwego zdarzenia potrzebna jest jak się chce stosować tą metodę do konserwacji żywności, natomiast jak ja potrzebuję do gotowania na co dzień to jakiś pęcherzyk czy dwa nie będą aż tak istotne, być może zwykła ręczna pompka prużniowa wystarczy, się zobaczy.
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: Sous Vide - jak zrobić urządzenia?

Postprzez Psyhe » 3 gru 2013, o 12:41

Ja tak zrobie kiedys, wezmę mięso zapakuje scisle w worek od szynkowara i sparzę w niskiej temp :D
A potem podpiekę szybko
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przybory kuchenne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość