Strona 3 z 3

Re: G3Ferrari Delizia Pizza Express

PostNapisane: 24 sie 2013, o 22:46
przez Wiking
Pizza to nie WEGIEL... niepowinna byc czarna..
:o zlocisto wypieczona smakuje najlepiej.. myslisz ze moja jest niedopieczona?
to podaj zdjecia swojej pizzy, jak wyglada..ok? zobacze jaki kolor ma byc..

Re: G3Ferrari Delizia Pizza Express

PostNapisane: 24 sie 2013, o 22:49
przez Psyhe
Prosiłem pana by pan uzupełnił swoje posty w dziale przepisy skoro pan zamiescił
Chili con carne - ORIGINAL (od Wikinga)
od od Wikinga !? ale co mamy oblizać zdjęcie czy jak bo nie rozumiem !

Re: G3Ferrari Delizia Pizza Express

PostNapisane: 24 sie 2013, o 22:59
przez wlodizw
Pizze się kupuje w pizzerii gdzie jest piec palony drewnem a nie robi na elektrycznych tościarach.
Dobra pizza wygląda w ten sposób :
placuszek.jpg

Re: G3Ferrari Delizia Pizza Express

PostNapisane: 25 sie 2013, o 00:10
przez gujen
wlodizw napisał(a):Pizze się kupuje w pizzerii gdzie jest piec palony drewnem


piece na drewno w pizzeri? chyba sie rozmarzyles, nawet w piekarniach gazowe maja...

Re: G3Ferrari Delizia Pizza Express

PostNapisane: 25 sie 2013, o 09:02
przez Wiking
wlodizw napisał(a):Pizze się kupuje w pizzerii gdzie jest piec palony drewnem a nie robi na elektrycznych tościarach.
]


Myszlale ze nazwa tego tematu tutaj jest: "G3Ferrari Delizia Pizza Express" a nie "Pizza z pizzerii" ..
oczywiscie zrobic zdjecja pizzi z pizzerii i dodac do tematu to potrafi nawet male dziecko <thumbdown>

Jak nielubisz domowej pizzy, to starzcy powiedzec, i nietrzeba krytyzowac prace i pizze drugich ludzi, ktorzy lubia zrobic cos porzadnego sami w domu.

Tutaj tez mamy pizzerie kdzie pracuja jakis ludzie z Kosowa.. ale ja lubie prawdziwa pizze jak we Wlochach a wole poprostu to radsziej zrobic sam.
Pracowale 8 lat w pizzerii s Wlochami a mam jakis swoj standart smaku a higieny a ten nieodpowiada tej kosowskiej pizzerii :cry:
I placic duzo kasy za kawalek ciasta s lyzecka sosu pomidorowego, s produktem seropodobnym a innymi dodatkami to mi nietrzeba.

@ Psyhe: Juz dopelnione, ten przepis na CCC.

Re: G3Ferrari Delizia Pizza Express

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 09:34
przez Psyhe
To ma grzanie od góry i od dołu :) ja bym w tym spróbował chlebki pita zrobić
Oczywiście jak jest na tyle miejsca w środku
Może wyrosłyby fajne "poduszkowce" ;)

Re: G3Ferrari Delizia Pizza Express

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 09:40
przez hanka
jak to zobaczyłam pierwszy raz to pomyślałam "w tym by się dało upiec kolanka*" i mi się przedszkolno-wczesnoszkolne czasy przypomniały
*kolanka to takie ciastka, coś jak maca z przypalonym cukrem i lekko przypalonym spodem. sprzedawali to tylko w jednym miejscu w kielcach i ta piekarnia nadal działa. pycha :mrgreen:

i chlebki naan by w tym spoko wychodziły

Re: G3Ferrari Delizia Pizza Express

PostNapisane: 16 wrz 2013, o 21:40
przez Poms
Pizze w piecach bez termoobiegu wychodzą dość przeciętnie, ta ze zdjęć wikinga wygląda jak Michael Jackson. Podobne to się wkłada do piekarnika, a nie wyciąga. Gdzie puste w środku chrupiące bąble i zewnętrzna, zeschnięta skórka, która się łamie i kruszy. Potrzymaj trochę dłużej w niższej temperaturze. Może dało by się nieco uchylić żeby był przepływ powietrza, być może by się lepiej rumieniła. Pizza raczej się tam gotuje a potem pali, niż piecze (wniosek ze zdjęć - nie miałem czegoś takiego)
Piecyk może i fajny, jak ktoś chcę na szybko sobie zrobić coś do żarcia np z mrożonek. W środku pizze się przepiekają? Ten "kamień" powinien mieć dziury do odprowadzania wilgoci spod ciasta, inaczej równie dobrze możesz położyć na zwykłej blasze. Na plus dla tego piecyka można zaliczyć temperaturę jaką osiąga (bo osiąga, prawda? Nie są to czcze przechwałki producenta?). Taki piecyk widziałbym jako dopiekająco-przypalający na końcowym etapie, bo ja osobiście lubię jak pizza ma przypalone na czarno krawędzie.

Re: G3Ferrari Delizia Pizza Express

PostNapisane: 17 wrz 2013, o 07:52
przez Polishteam
Poms napisał(a):W środku pizze się przepiekają? Ten "kamień" powinien mieć dziury do odprowadzania wilgoci spod ciasta, inaczej równie dobrze możesz położyć na zwykłej blasze.


Z tego co wiem masz kamień do pizzy i on też nie ma dziur do oprowadzania wilgoci, więc po co kupowałeś, skoro można piecz na blasze :P

Poms napisał(a):Pizze w piecach bez termoobiegu wychodzą dość przeciętnie, ta ze zdjęć wikinga wygląda jak Michael Jackson. Podobne to się wkłada do piekarnika, a nie wyciąga. Gdzie puste w środku chrupiące bąble i zewnętrzna, zeschnięta skórka, która się łamie i kruszy. Potrzymaj trochę dłużej w niższej temperaturze. Może dało by się nieco uchylić żeby był przepływ powietrza, być może by się lepiej rumieniła. Pizza raczej się tam gotuje a potem pali, niż piecze (wniosek ze zdjęć - nie miałem czegoś takiego)


W tym urządzeniu nie ma termoobiegu, ale są dookoła specjalne otwory, którymi uwalnia się powietrze i wilgoć, więc "nie ugotuje" się pizza.

Poms napisał(a): Na plus dla tego piecyka można zaliczyć temperaturę jaką osiąga (bo osiąga, prawda? Nie są to czcze przechwałki producenta?).


Tak, można znaleźć na forach anglo lub włosko języcznych lub na YT testy z pomiaru temperatury i jest taka temperatura jaką podaje producent.

Poms napisał(a):Taki piecyk widziałbym jako dopiekająco-przypalający na końcowym etapie, bo ja osobiście lubię jak pizza ma przypalone na czarno krawędzie.


Dużo osób wprowadza modyfikacje i można osiągnąć taki efekt, aby pizza miała czarne krawędzie tutaj przykład z włoskiego forum:

http://www.pizza.it/forum/cottura-della ... jf7zH-Y7dw