Strona 2 z 2

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 8 sie 2012, o 08:15
przez Piotrek_S
Zrobię dziś może więcej fotek to pokaże Wam dokładniej jak to działa.

Ja to robiłem tak, że koralki pociąłem na połówki - podgotowałem i takie miękkie pakuje do tego urządzenia i dalej kręcenie korbą. Zostają skórki i pestki. Wbrew pozorom nie zapycha się to tak strasznie. Na 2kg pomidora raz czyściłem.
Nie wiem jak z surowymi pomidorami, ale pewnie też dało by radę. Tam w środku jest taka śruba co jak kręcisz to zasysa towar i przeciska przez sito.
Moje jest całe plastikowe, ale babka w miejscowym GSie :P mówiła, że mają jeszcze metalowe, ale za 40 zł.

Polishteam jak chcesz to mogę Ci taki kupić i wysłać.

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 8 sie 2012, o 11:38
przez Polishteam
Piotrek_S napisał(a):Zrobię dziś może więcej fotek to pokaże Wam dokładniej jak to działa.
Polishteam jak chcesz to mogę Ci taki kupić i wysłać.



Rozejrzę się jeszcze za tym i jak nie znajdę to pewnie się skuszę na to co Ty masz. Może ktoś jeszcze będzie chciał to :D

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 15 sie 2012, o 12:16
przez Psyhe
Jak to się w ogóle nazywa ? nie mogę w necie doszukać sie tego

Dobra znalazłem to jest przecierak

http://allegro.pl/przecierak-do-warzyw- ... 51756.html

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 15 sie 2012, o 14:25
przez Justysia
Słuchajcie a mógłby ktoś zrobić filmik jak to pracuje? ile zostaje na sitku itd bo jak kiedyś pisałam mam nakładkę na maszynkę ręczną i ogólnie jest wporządku tylko trzeba się narobić i napaprać bo co troche trzeba myć tę całą nakładkę bo sitko zapycha się włóknami pomidora....:/ i miązsz trzeba przrabiać 2 razy bo to co wstępnie odleci ma jeszcze mnóstwo soku. Czekam z niecierpliwością i może zamówię, zróbcie filma to by dużo pomogło!!

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 15 sie 2012, o 14:26
przez Psyhe
No kurczę ja też bym chciał szukałem na necie jakiś filmów ale nie ma

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 15 sie 2012, o 14:29
przez Justysia
Bo wiesz każdy mówi fajne fajne, ale fajne nie równe jest fajne które tobie pasuje :) ale napisałam hehe, no i o to się rozchodzi głównie, że chciałabym zobaczyć jak to pracuje i Psyche się ze mną zgadza, jak wydawac 5dych to wiedzieć na co. I czy sprawdza się z innymi warzywami, to jest ważne też, ktoś próbował? albo z owocami?jabłka ugotowane np? ja w tym roku nie obierałam jabłek ze skórki tylko wykrawałam gniazda i gotowałam, a potem przecierałam przez durszlak bo ma większe otwory niż sitko, mniej roboty ale też się namachałam

-- 15 sie 2012, o 15:30 --

a i czy trzeba te pomidory najpierw rozgotować?

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 19:58
przez aldorn
Ten przyrząd po polsku nazywa się przecierak i jest u mnie w Aldim metalowy za 50 złotych :P