Nie, ale powiem wam jedno.
Miałem to
http://www.okazje.info.pl/sh/sport-i-ho ... iczna.htmljak masz miękki nóż (chodzi mi o twardość stali) prosto z chin to dwoma pociągnięciami masz nóż "naostrzony". Dlaczego "naostrzony" a nie naostrzony? Bo ta ostrość jest fikcyjna! Ostrząc tym gównem niszczysz sobie krawędź tnąca. Powstaje mikro piłka, która robi wrażenie, że nasz nóż jest ostry, pomidorek ładnie się tnie itp
Pisanie, że nóż tym można naostrzyć do poziomu brzytwy jest przesadą. Nie wiem na ile jest ustawiony w tym gównie kąt. Powiedzmy, że masz standardowo 20 stopni więc nie naostrzysz tym ani noża roboczego ani kuchenniaka... co najwyżej przeprofilujesz sobie kat... czyli spierdolisz sobie charakterystykę danego noża.
Edit:
Nie neguje też w 100% tej ostrzałki, jest ok na działkę, na wyjazd itp. ale jeśli chcesz mieć w domu dobrze naostrzony nóż, dla mnie to rozwiązanie z miejsca odpada. Cała dyskusja nie ma sensu jeśli w kuchni operujesz nożami z bazaru za 10-40zł..