Strona 1 z 3

Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 21 cze 2012, o 20:52
przez Poms
Ostatnio wpadłem na pomysł upieczenia pizzy na kamieniu i wynalazłem coś takiego:

Obrazek Obrazek


Jest to płyta, kamień do pizzy wykonana z jakiegoś rodzaju szamotu. Z wypieku na kamieniu korzystają najlepsze pizzerie. Przycięta na wymiar (w tym przypadku 32x32x2 cm) o porowatej powierzchni - jest to bardzo ważne, ponieważ odprowadza wilgoć z ciasta. Nadaje to taką skorupkę, grubą może na 1mm. Można dobrać kamień na wielkość swojego piekarnika, pozostawiając margines 2cm z każdej strony dla obiegu powietrza i wypływu pary wodnej.Ciasto z kamienia jest zupełnie inne w smaku, chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku. Do tego pięknie rośnie na nim ciasto. Do pieczenia się nie używa żadnego smarowidła typu olej, smalec. Ja osobiście piekę na papierze, żeby nie przywierało, ale na samym kamieniu też się da, tylko może przywierać i to co spadnie na niego się spali i będzie śmierdziało. Najpierw taki kamień trzeba podgrzać do maksymalnej temp piekarnika. Nagrzewam piekarnik razem z kamieniem na 1 poziomie niżej niż środek, tak około 1/3 od dołu, przez 45 minut. Potem układam pizzę specjalną łopatką (dali w zestawie). Całość się piecze z termoobiegiem (ważne) jakieś 10-15 minut.

Cała zabawka kosztowała mnie jakieś 75zł z przesyłką. Do zestawu dodali jeszcze specjalną łopatkę, wałek i radełko do krojenia. Gorąco polecam taki cudo. Te gotowane gnioty co się robi na blasze, nijak się mają do takiej upieczonej na kamieniu. Jedyny wymóg według mnie to termoobieg w piekarniku i to najlepiej elektrycznym. Nie wiem ja się gazowe sprawdzają jeżeli ktokolwiek takie jeszcze ma :)

Kupiłem na allegro : http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11601867 - zalecam prostokątne.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 21 cze 2012, o 21:00
przez Piotrek_S
Ja swoje pizze piekę na blasze, z termoobiegiem na 250 stopni. Pizza piecze się w takiej temperaturze ok 4-5minut i smakuje również rewelacyjnie :)

Spróbuj na tym kamieniu bez termoobiegu z grzaniem z dołu i z góry na max temp. Będą warunki podobne do pieca chlebowego - ciekaw jestem jaka by wyszła.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 21 cze 2012, o 21:04
przez Poms
Próbowałem bez termoobiegu, ale wychodzi nieco gorsza. Mój piekarnik nie ma opcji nagrzewania od dołu tylko. Z termo pizza zwiększa swoją grubość w porównaniu do surowego ciasta 3-5 razy. Też ustawiam 250st. Jak zrobię pizze to wrzucę fotki jak to wygląda dla porównania. Dziś za szybko ją zjadłem :)

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 21 cze 2012, o 21:10
przez Piotrek_S
Poms napisał(a):Próbowałem bez termoobiegu, ale wychodzi nieco gorsza. Mój piekarnik nie ma opcji nagrzewania od dołu tylko. Z termo pizza zwiększa swoją grubość w porównaniu do surowego ciasta 3-5 razy. Też ustawiam 250st. Jak zrobię pizze to wrzucę fotki jak to wygląda dla porównania. Dziś za szybko ją zjadłem :)


Dla mnie mistrzostwo świata to taki piec do pizzy:
http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/bu ... od-podstaw

Choruje na taki sprzęt :) a te płyty szamotowe były by idealne jako wkład do niego :)

Powiedz jeszcze jak długo nagrzewałeś kamień przed wrzuceniem pizzy.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 21 cze 2012, o 21:14
przez Poms
Włączam z kamieniem w środku piekarnik od razu na maksa na 45 min i kładę pizze. Napisane jest w ostatniej linijce w 1 akapicie :) Można na nim upiec za jednym rozgrzaniem nawet kilka pizz, bo płyta nie traci ciepła, tylko je utrzymuje.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 21 cze 2012, o 21:20
przez Piotrek_S
Poms napisał(a):Włączam z kamieniem w środku piekarnik od razu na maksa na 45 min i kładę pizze. Napisane jest w ostatniej linijce w 1 akapicie :) Można na nim upiec za jednym rozgrzaniem nawet kilka pizz, bo płyta nie traci ciepła, tylko je utrzymuje.

Faktycznie - napisane :)
Kamień idealny na imprezę jak trzeba kilka sztuk pizzy napiec :)

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 21 cze 2012, o 21:50
przez Polishteam
Fajny taki kamień, ale to nagrzewanie kamienia sporo kosztuje jak się ma piec elektryczny.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 22 cze 2012, o 14:04
przez Poms
No bez przesady z tymi kosztami. Piekarnik o mocy 4kW zużyje w ciągu godziny powiedzmy 2,5zł. To jeden browar, a pizzę się przecież robi okazjonalnie nie codziennie.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 22 cze 2012, o 15:41
przez G-1
Płyta swietna, uwielbiam pizzę, ale rzadko mam okazję robić. Piękę na blasze bez termoobiegu i najwiecej według mnie zalezy od ciasta. Ale ten piec też rewelacyjny, może kiedyś skuszę sie o zrobienie podobnego, do wędzenia i do pizzy. :D

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 22 cze 2012, o 20:50
przez 4ndrew
fajna sprawa, jak by ktos sprawdzil w standardowym piekarniku gazowym (jak w kuchence gazowej) i tez by wyszla super pizza to bym sobie taki sprawil ;) .