janwamar napisał(a):stalowe noże są najlepsze w kuchni
jakieś przykłady? argumenty?
janwamar napisał(a):stalowe noże są najlepsze w kuchni
Poms napisał(a):Noże ceramiczne nie są zbyt dobre. Miałem taki, na początku był super, ścinał nawet włosy z ręki. Dziś po miesiącu może półtora ciężko nawet przekroić pomidora. Do tego na krawędzi tnącej pojawiły się wyszczerbienia. Papier ścierny nie daje rady tego naostrzyć, kamień też nie. Do naostrzenia trzeba by mieć coś diamentowego. Nóż ceramiczny porównałbym do golarki jednorazowej. Działa dobrze, ale krótko. Najlepiej kupić nóż z dobrej stali.
gujen napisał(a):Tez mam ceramiczny i musze sie zgodzic z przedmowcami, poki nowy/ nie zniszczony jest idealny ale niestety bardzo kruchy i latwo zniszczyc, lepiej zainwestowac w cos co mozna przynajmiej naostrzyc.
Poms napisał(a):Do naostrzenia trzeba by mieć coś diamentowego.
Też mam zawsze problem z nożami sama nie umiem naostrzyć, kiedyś można było się z tym do kogoś udać a dziś, chciałabym sobie też naostrzyć np. nożyczki, ale teraz wszędzie króluje chińszczyzna i kupienie nowych będzie pewnie tańsze niż naostrzenie starych.
Ostatnio kupiłam noże z Ikei ale nie z naszej tylko w Szwecji i jest różnica mam już 1,5 roku i nadal ostre.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości