Noże

Czyli co powinien mieć każdy chilihead

Re: Noże

Postprzez benek56 » 11 cze 2014, o 20:27

mam przekonanie do noży fiskarsa. W sumie jak wszystkie inne noże ale ostrzenie na ostrzałce fiskarsa to jest to - wystarczy przeciągnąć 10-15 razy i znów palce pocięte:-)))
benek56

ŚWIEŻAK
 
Posty: 2
Dołączył(a): 29 maja 2014, o 17:39
Pochwały: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Noże

Postprzez baw » 4 mar 2015, o 20:23

Witajcie,

W przypadku noży zwraca się uwagę przede wszystkim na stal, hartowanie i geometrię noża. Nieprawdą jest jak ktoś tu napisał, że stale węglowe trzeba cały czas ostrzyć. To zależy od rodzaju stali i hartowania, które podaje się w HRC, czyli w skali Rocwella. Noże japońskie są hartowane wysoko, powyżej 60 HRC, nawet 65. Podaje się ten współczynnik +/-1, do oznacza, że podanie wartości 60, oznacza, że dany nóż będzie zahartowany między 59-61 HRC. Noże ze stali węglowej oferują o wiele lepszą agresję cięcia, ze względu na większą ilość węglików. W chwili obecnej najlepsze stale węglowe stosowane w nożach kuchennych to stale z serii blue steel, najlepsza to tak zwane Aogami Super. Wspomniana stal nierdzewna VG-10 to bardzo dobra stal, przy dobrym zahartowaniu nieźle trzyma ostrość, chociaż są już nowsze stale, które zachowują się lepiej od VG-10, np. M390. Ciężko zgodzić się też, że najważniejsze żeby nóż był po prostu ostry. Obalić ten mit jest bardzo łatwo, siekiery też można naostrzyć, a czy ktoś wyobraża sobie krojenie nią? W tej kwestii chodzi o geometrię ostrza. Na część noża która kroi, czyli tę ostrą, mówi się krawędź tnąca, czyli KT. Jeżeli nóż będzie gruby nad KT, będzie rozłupywał niektóre produkty, przede wszystkim twarde, a nie je kroił. Będzie to podobne do efektu siekiery.

Reasumując. Najlepszymi z tanich noży są Victorinoxy. Trzeba na niego wydać w okolicach 100zł, w zależności od modelu trochę więcej, jednak oferują one najlepszą jakość w tej cenie. Noże Fiskarsa czy też Gerlacha warto sobie jednak odpuścić, ponieważ są one miękkie, czyli nisko zahartowane. Stal to też często jakiś no-name.

Co do noży ceramicznych. Pomijając już kwestię tego, że pękają jak upadną, na co ja nie zwracam uwagi, bo noże nie powinny upadać. Drogie noże japońskie wysoko zahartowane też mogą pękać po upadku. Najgorsze jest to, że ceramika jest tak krucha, iż wykrusza się na twardych produktach, a okruchy ceramiki mogą na nich pozostać, co skutkuje tym, że tę ukruszoną ceramikę po prostu zjemy.
Avatar użytkownika
baw

NOWY
 
Posty: 14
Dołączył(a): 16 lut 2015, o 15:59
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Noże

Postprzez Robcyk » 5 mar 2015, o 21:51

Masz sporo racji w tym co napisałeś. Tylko ilu znasz ludzi którzy używają noży z Aogami czy Blue Steel? Vicki są ok ale Fiskars nie polecasz? One właśnie mają geometrię ostrza czy tam szlif. I są w Biedronce za 20pare zl za nóż do chleba. Zaznajom ludzi z Fiskarsem potem może kupią lepsze. Ja polecam Pikutka Victorinoxa. Ale nie pisz ze Fiskars jest do rzyci. <salut> na początek przygody są całkiem ok. Są miękkie ale całkiem niezle jak za te kasę. Pisze z fona sorry
Avatar użytkownika
Robcyk

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 478
Dołączył(a): 9 paź 2011, o 18:56
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Pochwały: 3
Papryki:

Re: Noże

Postprzez pacpaw » 5 mar 2015, o 23:13

Z Fiskarsa posiadam te czarne. Seria Edge bodajże. Szlif ok. Ostrzę osełką i wygładzam prętem. Do kuchennych prac wystarczające, chociaż przy dłuższej pracy porządny szefski, wywarzony nóż będzie niezastąpiony.
Natomiast ta czarna powłoka to jakaś porażka <thumbdown> ..... Ściera się momentalnie.
Avatar użytkownika
pacpaw

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 104
Images: 0
Dołączył(a): 30 cze 2013, o 09:17
Lokalizacja: Poznań
Papryki:

Re: Noże

Postprzez baw » 6 mar 2015, o 00:24

Czym innym jest szlif, czym innym jest KT, a czym innym jest geometria noża. Victorinoxy to noże sprawdzone, które wytrzymują lata ciężkiej pracy na kuchni, natomiast fiskarsy, to noże budżetowe, w których np. notorycznie pękają rękojeści i nic się nie da z tym później zrobić. To znaczy, oczywiście da, bo można by zamówić nową oprawę tanga, ale wtedy kosztowałoby to kilka razy więcej niż nowy nóż. Co zaś do pytania ile osób znam z nożami z AS czy blue steel, no trochę znam :) Sam na co dzień użytkuję noże z AS, z innych stali zresztą też, i trzeba to przyznać, że jakość pracy nożami z tą stalą jest świetna.
Avatar użytkownika
baw

NOWY
 
Posty: 14
Dołączył(a): 16 lut 2015, o 15:59
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Noże

Postprzez ishi » 6 mar 2015, o 08:22

Ja użytkuje noże z tej serii od ponad roku i jakoś na nie bardzo nie mogę narzekać no może tylko na wagę bo lubię ciężkie i masywne noże.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
ishi

ROZGADANY
 
Posty: 299
Images: 0
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 14:43
Lokalizacja: Piaseczno/Szczecin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Noże

Postprzez Robcyk » 7 mar 2015, o 14:06

Baw kojarzę z Knives. Na pewno Blue Steel jako nóż dla zawodowca czy maniaka ostrości będzie super wyborem. Vicki też wiadomo ze lepsze niż Fiskars. Ale wiesz teraz te Fiskarsy są w dobrej kasie w Biedronka. Pewnie też wiesz jakim dziadostwem ludzie potrafią kroić. Dla nich taki Fiskars to jak dla Ciebie nóż z wyje.... Trafiają się ludzie którzy mają ostry nóż wtedy jak pokroją jakiegoś Bhuta hehe.
Avatar użytkownika
Robcyk

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 478
Dołączył(a): 9 paź 2011, o 18:56
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Pochwały: 3
Papryki:

Re: Noże

Postprzez baw » 9 mar 2015, o 10:22

Wiem, wiem, że teraz są w jakiejś super cenie w biedzie. I oczywiście, że wizja wydania kilkukrotnie mniej niż za Vicka- ok. 100-120zł, jest przyjemna, natomiast biorąc pod uwagę, że Vicek wytrzyma kilka razy dłużej, bo się w nich chociażby rękojeści nie rozpadają, to Vicek ma bardzo uczciwą cenę.
Avatar użytkownika
baw

NOWY
 
Posty: 14
Dołączył(a): 16 lut 2015, o 15:59
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Noże

Postprzez remixxx » 10 mar 2015, o 19:58

"Nóż szefa" fiskarsa (model jak na zdjęciu wyżej) używam od kilku lat. Powiem tak: jak za 20zł w biedzie to warto. Nie wart 2-3x tyle parę lat temu :roll: . Ostry wystarczająco, ale zdecydowanie za lekki a rączka nieergonomiczna (co akurat dziwne dla tej firmy, którą bardzo cenię za np....sprzęt ogrodniczy) -można sobie nadgarstek zwichnąć szatkując szybko duże ilości. :) Mam za to równie długo nóż z Makro z drewniana rączką - rewelacja, choć nie kosztował więcej niż 70-80zł. Nawet nie wiem jakiej firmy, bo na samym nożu nie ma a opakowanie dawno wywalone.
Moim zdaniem - podstawa to wziąć taki nóż w łapę. Jak ktoś dużo używa to wyczuje czy pasuje czy nie. A jak sporadycznie - to mu fiskars w zupełności wystarczy na wiele lat.
Avatar użytkownika
remixxx

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 91
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 17:38
Papryki:

Re: Noże

Postprzez pacpaw » 10 mar 2015, o 22:16

Dla zainteresowanych na stronie firmowej dystrybuującej w Polsce m.in. sos sojowym czy sosy Tabasco jest konkurs. W skrócie logujesz się, kupujesz produkty i zbierasz pkt, które wymieniasz na sprzęty Fiskars w tym noże.
Avatar użytkownika
pacpaw

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 104
Images: 0
Dołączył(a): 30 cze 2013, o 09:17
Lokalizacja: Poznań
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przybory kuchenne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron