Chutney z Mango i Papaii

Co jeszcze można z papryki...

Chutney z Mango i Papaii

Postprzez aldorn » 4 sty 2012, o 23:59

Na etykiecie z Tabasco Habanero wyczytałem w składzie między innymi mango i papaję, przypomniałem sobie też, że egzotyczne ostre sosy robi się z tych rzeczy. postanowiłem spróbować coś z tego sklecić.
Składniki:
1 mango
1 papaja
1 ciut banana
pół cebuli (plus minus pół :P )
ćwierć, może pół szklanki cukru(dawałem na oko, ale dość dużo trzeba tego w porównaniu jak robiłem inne rzeczy)
sól
ocet (dolałem marynaty z marynowanych papryczek)
trochę ostrej papryki, jakiej i ile to już każdy wg własnego uznania :)
woda do odparowania w gotowaniu

Wykonanie:
Wszystko poza octem gotować przez jakiś czas, na małym ogniu bez przykrycia.
dodać ocet, zmiksować, przetrzeć przez sitko (dla mniej wymagających nie przecierać).
Doprawić. Gotowe :)

Jak to gdzieś czytałem, "sos kusi owocowym smakiem, by po chwili wypalić buzie" :)

Wyszedł dość dobry, chociaż do tabasco Habanero nawet podobny smakiem nie jest.
Z octem nie należy przesadzać, ale dobrze jest go dodać tyle, żeby nie było go czuć. Z bananem też nie należy przesadzać, bo zdominuje potrawę.
Może ktoś robił coś podobnego, albo ten spróbuje zrobić/ poprawić. Na następny raz chyba dodał bym goździka bądź dwa, trochę soku z cytryny też by chyba nie zaszkodziło.

Za kilka złotych wyszło naprawdę sporo dobrego czatneja :)
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości