Puszka 0,5 kg ananasa, mleko kokosowe, laska wanilii
bierzemy płaski szeroki garnek wlewamy do niego zblendowany sok i 1 plasterek z ananasa, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mleka kokosowego oraz laskę wanilii, odparowujemy do uzyskania gęstego syropu i studzimy .
1-2 łyżki przygotowanego syropu wrzucamy do blendera dodajemy 10 lub więcej jolek, szczyptę soli, 2-3 krople oleju i blendujemy 5-6 razy z przerwami aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pakujemy w małe słoiczki i pasteryzujemy. Smacznego
Całkowity brak zapachu papryczki, pachnie jak lody waniliowo kokosowe za to przyzwoicie pali, z powodu zapachu chyba najlepiej nadaje się jako polewa na lody
ponieważ susz wchłąnia wodę robi się bardzo gęsty, w przypadku zbyt gęstej konsystencji sosu może być konieczne dodanie odrobiny wody, dodajemy jak najmniej aby nie rozcieńczyć za bardzo