sosik z suszonej jolki

Co jeszcze można z papryki...

sosik z suszonej jolki

Postprzez szaryctf » 12 gru 2011, o 10:31

Puszka 0,5 kg ananasa, mleko kokosowe, laska wanilii
bierzemy płaski szeroki garnek wlewamy do niego zblendowany sok i 1 plasterek z ananasa, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mleka kokosowego oraz laskę wanilii, odparowujemy do uzyskania gęstego syropu i studzimy .
1-2 łyżki przygotowanego syropu wrzucamy do blendera dodajemy 10 lub więcej jolek, szczyptę soli, 2-3 krople oleju i blendujemy 5-6 razy z przerwami aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pakujemy w małe słoiczki i pasteryzujemy. Smacznego
Całkowity brak zapachu papryczki, pachnie jak lody waniliowo kokosowe za to przyzwoicie pali, z powodu zapachu chyba najlepiej nadaje się jako polewa na lody :lol: :D
ponieważ susz wchłąnia wodę robi się bardzo gęsty, w przypadku zbyt gęstej konsystencji sosu może być konieczne dodanie odrobiny wody, dodajemy jak najmniej aby nie rozcieńczyć za bardzo :lol:
Avatar użytkownika
szaryctf

NOWY
 
Posty: 16
Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 12:40
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości