Witam , postanowiłem zamieścić zmodyfikowany, wypasiony przepis na "salsa ostraa" od użytkownika beerciik z "ostrej":P
BAZA
Woda - 750 ml
Cukier - ja dałem 10 łyżeczek (z "kopką")
Ocet - użyłem 1/4 szklanki
SKŁADNIKI GŁÓWNE
Cebula
Cebula czerwona
Marchewka
Dwa pomidory
Pomidory w puszce
Ananas z puszki
Papryki słodkie (ja miałem czerwoną i pomarańczową)
Kukurydza (opcjonalnie ,ja dałem bo miałem i jest słodka)
DODATKI
Papryczka Piri-Piri (użyłem marynowanej)
Czosnek 3-y ząbki
Papryczki chilli skruszona
Przyprawa do potraw chińskich (dodałem z powodu obecności imbiru ,pędów bambusa itp.) 1 Łyżka
Pieprz
Papryka w proszku
Ketchup
Wszystkie składniki ciacham tak jak tutaj
Na początku zrobiłem bazę czyli woda ,cukier, ocet do garnka
Zaczynamy od cukru dodajemy go według uznania czyli jak uznamy że jest słodkie to ok tak samo z octem
Musi powstać taki syrop kwaskowaty
Następnie dodałem cebulę i papryki + pokruszoną chilli
Gotowałem do zmięknięcia jakieś 15 min
Następnie dodajemy resztę składników
Czyli pomidory
czosnek
marchewkę (miałem wcześniej podgotowaną)
Wlałem połowę syropu od ananasa
pieprze itp, itd
Tutaj będziemy robili konsystencję czyli gotujemy do odparowania odpowiedniej ilości wody
Ja gotowałem 30 min ale nie chciało mi się dłużej czekać i użyłem jako zagęstnika ketchupu
UWAGA !!! Ketchup musi być dobrej jakości po prostu kto jaki lubi
Jakieś 5 minut przed końcem dodałem ananas i kukurydzę
Salsa rzekłbym smakuje mi dużo bardziej niż Słodko-Pikantny sos Chilli od Tao-Tao
Będę niebawem ponownie robił ale użyję kilka rodzajów ostrych papryk
Bo po jakimś czasie nieco traci na ostrości w słoiku
Sosu wyszło mi 14 słoiczków 180 ml