Ketchup - domowy wyrób

Co jeszcze można z papryki...

Re: Ketchup - domowy wyrób

Postprzez Polishteam » 31 lip 2012, o 20:08

Gaz jest tani jak barszcz, więc nie masz się co martwić ;) . W tym roku jak będę robił możesz wpaść to popatrzysz sobie :D
A ketchup robisz niestety tylko raz w roku, wtedy kiedy 6 kg. pomidorów możesz kupić za 3zł :shock:
A ta pora nieuchronnie się zbliża :twisted:
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Ketchup - domowy wyrób

Postprzez wolek68 » 18 sie 2012, o 13:20

Nie przecieram nigdy pomidorów.Kroje,troche przegotowuje w garnku aby skórki zmiękły i troche woda odparowała a nastętnie blenderem je traktuje i po sprawie.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Ketchup - domowy wyrób

Postprzez Polishteam » 8 wrz 2012, o 08:41

Zrobiłem znowu partię ketchupu (troszkę innym sposobem i składnikami, częściowo z przepisu z blogu kuchnia prezydentowej) dlatego zamieszczam przepis:

6 kg pomidorów (bez skórek i środków)
3szt. ostrej papryki (U mnie Jalapeno)
3 1/2 Cebuli
10 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżki ostrej papryki
2 łyżki pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej (ja miałem świeżo startą)
kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/3 octu balsamicznego z dodatkiem jabłkowego
Szczypta cynamonu (ja świeżo starłem)

Jak zwykle pomidory jak najdrobniej , wyciskamy sok i do garnka.
Cebula i papryka drobno w kostkę chwilę przesmażamy na oleju bądź oliwie, dorzucamy czosnek i wszystko ląduje w garnku z pomidorami (pamiętajmy aby nie spalić cebuli ani czosnku). W jakąś gazę zawijamy ziele i liście i wrzucamy do garnka (potem ułatwi nam to wyjęcie ich wszystkich, a nie szukanie i grzebaniwe w ketchupie :)

Wszystko razem gotujemy aby jak najwięcej wody nam odparowało. Ja większą ilość wody po prostu wybieram i wylewam, bądź zostawiam do jakiegoś innego dania :)

Po dwóch godzinach dodajemy pozostałe składniki (bez octu) i gotujemy jakieś 30 minut.
Następnie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie.
wszystko bledujemy do jednolitej konsystencji i dolewamy ocet.
Gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można jeszcze doprawić do smaku. Z uwagi iż ketchup będzie nam pryskał ja położyłem na garnek sito.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy (około 10-15 minut).

Słoików wyszło jakieś 6 szt. 660

1810
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Ketchup - domowy wyrób

Postprzez Piotrek_S » 8 wrz 2012, o 08:53

Jadłbym!! :mrgreen:
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Ketchup - domowy wyrób

Postprzez wolek68 » 8 wrz 2012, o 09:10

No szkoda że środek i skórki wywalasz,ja wszystko wykorzystuje.Po 2 godzinach gotowania coś z witaminek jeszcze w tam jest?
Ostatnio edytowano 8 wrz 2012, o 09:13 przez wolek68, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Ketchup - domowy wyrób

Postprzez Polishteam » 8 wrz 2012, o 09:12

Nie wiem ile jest witamin czy są w ogóle, ale np. wyciśnięty sok, dodaję do niego troszkę soli, trochę papryki, gotuję, pasteryzuję i mam znakomity napój :D
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Ketchup - domowy wyrób

Postprzez wolek68 » 8 wrz 2012, o 09:14

Proponuje robić jak wczesniej pisałem bo nic się nie marnuje a skórki mają w sobie witaminki.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Ketchup - domowy wyrób

Postprzez V3rtyX » 8 wrz 2012, o 09:23

Najlepiej uzyc specjalnych pomidorow do sosow :)
Wlasnie po to zostaly wyhodowane takie odmiany jak roma i san marzano. Malo nasion, cienka skorka.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Ketchup - domowy wyrób

Postprzez wolek68 » 8 wrz 2012, o 09:24

Polskie Limy polecam.Ja znich robie i także do suszenia i potem zalewam oliwą.Są teraz tanie poniżej 1zł w hurcie.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Ketchup - domowy wyrób

Postprzez telep_lbn » 16 wrz 2012, o 11:05

Wygląda smakowicie ;)

W tym roku razem z mamą również wzięliśmy się za produkcję ketchupu tylko z nieco innego przepisu, gdyby ktoś chciał spróbować to polecam:
-3kg pomidorów (najlepiej z własnego ogródka lub przynajmniej prawdziwych gruntowych z warzywniaka),
-1kg śliwek węgierek,
-1kg jabłek,
-1kg gruszek,
-2 średnie cebule,
przyprawy: pół szklanki octu, cukier brązowy wedle uznania (owoce, szczególnie gruszki, mocno osładzają smak więc nie trzeba dawać dużo cukru), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru, łyżeczka papryki w proszku).

Przygotowanie tak, jak w przepisie PolishTeam ;)

Tak robimy ketchup słodki, ja do kilku słoików, które chciałem mieć na ostro dodałem po pół łyżeczki Mad Dog Inferno Reserved, co dodatkowo nadało mu lekki posmak barbecue. Gorąco polecam ;)
Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.


Avatar użytkownika
telep_lbn

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 178
Images: 33
Dołączył(a): 15 wrz 2012, o 23:35
Lokalizacja: południowy-wschód
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości