Strona 1 z 1

Sos typu Vifon

PostNapisane: 10 maja 2020, o 08:49
przez forresty
Ktoś wie może jak zrobić własnoręcznie sos podobny do tego tradycyjnego Vifona Chilli? Nie chodzi mi o ten słodki tylko o ten 'normalny' - pomarańczowy o wiele ostrzejszy. Chciałbym kupić sobie nasiona jakiejś papryczki i robić z nich sosy. Po głowie na razie chodzi mi piri-piri i Jalapeno. jakichś super ostrych nie chce bo to ma służyć do jedzenia a co mi po jakichś super ostrych paprykach skoro tego jeść się praktycznie nie da a smaku samej papryki się nie poczuje? Zresztą nie mam na razie pojęcia o papryczkach - dopiero się za to zabieram.
A jak to jest z marynowaniem? Jak się zamarynuje ostrą paprykę to ona w marynacie traci na ostrości?

Re: Sos typu Vifon

PostNapisane: 20 maja 2020, o 21:19
przez Wompos
Jest bardzo dużo przepisów na sosy nawet i na forum. Raczej skład i sposób przyrządzenia sosu vifon jest strzeżony i trudno będzie go odtworzyć :)
Co do papryk w zalewie papryka traci troche kopa ponieważ ostrość ucieka do zalewy. Zjedz surowe jalapeno z krzaka, a marynowane poczujesz różnice.

Re: Sos typu Vifon

PostNapisane: 21 maja 2020, o 06:17
przez wolek68
Sos taki to zmielona chili z nasionami,cukier,ocet,czosnek i skrobia ziemniaczana :-)
https://www.youtube.com/watch?v=eyG8_5wPIi0
https://www.youtube.com/watch?v=VgKsUAxmJaA

Re: Sos typu Vifon

PostNapisane: 25 maja 2020, o 12:33
przez forresty
Dzięki za info. Jest coś co mi w tym vifonie smakuje i nie potrafię wyczuć na czym to jest zrobione. Mowa o tym ostrym a nie słodko-kwaśnym bo ten to jest za słodki. Próbowałem troche innych ale mi nie bardzo podchodziły. Zresztą pamiętam że ten słodki kiedyś ciut inaczej smakował, ale ten ostry dalej jest OK. A przy okazji. Ten ostry to ile może mieć w skali Scovilla?