Sos- Mad Habanero Wolek68
Napisane: 22 wrz 2011, o 21:32
Dzisiaj postanowiłem zrobić sosik na bazie Habanero i z tego co było w domu:
4 pomidory
15 Chili Habanero
5 Dutch Chili
250 g.malin
1/2 cytryny
cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka zalewy z marynowanego chili jalapeno
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
3-4 łyzeczki skrobia ziemniaczana
1 szklanka wody
Maliny przesypać cukem i doprowadzić do zagotowania mieszająć.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki,pokroić w cząstki i dodać do malin.
Cebulke pokroić i żeszklić z czosnkiem na patelni,dodać do malin.
Cytryne zetrzeć na tarce z skórką i dodać do reszty.
To wszystko gotować na małym ogniu przez 10 min.
Dodać sól i zalewe z jalapeno.
Habanero i dutch chili pokroić w cząstki wrzucić do garnka i zmiksować blenderem.
W wodzie rozpuścić skrobie ziemniaczaną i dodać do całości.
Podgrzać aż zgęstnieje i do słoiczków,potem zapasteryzować.
Moc wyszła superowa i konsystencja prawie jak kupne sosy
4 pomidory
15 Chili Habanero
5 Dutch Chili
250 g.malin
1/2 cytryny
cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka zalewy z marynowanego chili jalapeno
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
3-4 łyzeczki skrobia ziemniaczana
1 szklanka wody
Maliny przesypać cukem i doprowadzić do zagotowania mieszająć.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki,pokroić w cząstki i dodać do malin.
Cebulke pokroić i żeszklić z czosnkiem na patelni,dodać do malin.
Cytryne zetrzeć na tarce z skórką i dodać do reszty.
To wszystko gotować na małym ogniu przez 10 min.
Dodać sól i zalewe z jalapeno.
Habanero i dutch chili pokroić w cząstki wrzucić do garnka i zmiksować blenderem.
W wodzie rozpuścić skrobie ziemniaczaną i dodać do całości.
Podgrzać aż zgęstnieje i do słoiczków,potem zapasteryzować.
Moc wyszła superowa i konsystencja prawie jak kupne sosy