Strona 1 z 2

Delikatna salsa pomidorowa

PostNapisane: 11 wrz 2011, o 21:29
przez Polishteam
Postanowiłem zrobić sobie salsę, ale w przeciwieństwie do poprzedniego roku, zrobiłem ją z pomidorów i papryk a nie z papryk i pomidorów. ;)

Składniki:

- 6 kg pomidorów (najlepiej aby były mięsiste)
- 2 kg ostrej papryki (ja użyłem cyklonów)
- 1 kg słodkiej papryki
- 4 duże cebule
- 3 główki czosnku
- 3-4 łyżki octu
- olej do podsmażenia cebuli
Jeżeli chcemy aby była bardziej ostra możemy dodać jakąś ostrzejszą odmianę (oczywiście nie za dużo)

Przyprawy:
Przyprawy są tutaj umowne, ponieważ każdy dodaje wg. własnych upodobań.
- 4 łyżki pieprzu
- łyżka soli
- 5-6 łyżek cukru brązowego
- 1i1/2 łyżki bazylii
- 1i1/2 łyżki tymianku
- 1i1/2 łyżki kolendry

149

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki możemy pokroić w kawałki aby się szybciej rozgotowywały, paprykę ostrą kroimy (w kółka :lol: ), cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę słodką w kostkę, czosnek wyciskamy na prasce.
150

Składniki oprócz cebuli i czosnku wkładamy do garnka i gotujemy. W międzyczasie podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zeszklą (nie można dopuścić do spalenia), a następnie dorzucamy do garnka.
151

Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Ja nie dodaję ani oleju ani wody, ponieważ sok z pomidorów wystarcza. Pod koniec gotowania dorzucamy przyprawy. Wszystko mieszamy i wlewamy ocet. wszystko razem trzymamy jakieś 10 minut, po czym przekładamy do słoików. Ja jeszcze je pasteryzuje.
152

Na zdjęciu tyle mi wyszło słoików z tego przepisu (słoiki 900 i 330 ml.) Na zdjęciu są również dwa słoiki z papryczką czereśniową z fetą w oleju.
Smacznego

Re: Delikatna salsa pomidorowa

PostNapisane: 13 wrz 2011, o 16:17
przez przeszczep
te przyprawy to dodajesz łyżkach czy w łyżeczkach?
Choć sądząc po ilościach pozostałych składników to raczej w łyżkach albo w chochlach :P

Re: Delikatna salsa pomidorowa

PostNapisane: 13 wrz 2011, o 17:24
przez karlos
Wyżka soli, troszkę mało jak na 10kg salsy!

Re: Delikatna salsa pomidorowa

PostNapisane: 13 wrz 2011, o 18:40
przez Polishteam
Napisałem, że umowne są ilości przypraw. Ogólnie najmniej daję tymianku ponieważ w większych ilościach trochę przeszkadza mi jego zapach, a najwięcej daję pieprzu i kolendry z uwagi na specyficzny aromat. Sól akurat tutaj jest najmniej pożądanym składnikiem, dodałem ją tylko z przyzwyczajenia. Najlepsza metoda dodawania przypraw to organoleptyczna metoda :P

Re: Delikatna salsa pomidorowa

PostNapisane: 14 wrz 2011, o 15:07
przez wlodizw
Admin czy na zdjęciu DSC05587 w garnku jest odcisk Twojego tyłka? :lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D

Re: Delikatna salsa pomidorowa

PostNapisane: 17 sie 2012, o 20:58
przez karlos
I jak salsa smakowała w czasie zimy?

Odgrzewam kotleta, ale chce wiedzieć na ile przepis jest wart wypróbowania!

Re: Delikatna salsa pomidorowa

PostNapisane: 18 sie 2012, o 18:50
przez Polishteam
Warto zrobić. Ja używam jako dodatek do kanapek, mięs a nawet samą zjadam. I jest spoko, że nie za ostra, taka akurat.

Re: Delikatna salsa pomidorowa

PostNapisane: 18 sie 2012, o 19:40
przez Danio
Są już może w łodzi te tanie cyklony ? Chętnie bym sobie zrobił taką salse :D

Re: Delikatna salsa pomidorowa

PostNapisane: 18 sie 2012, o 20:54
przez Polishteam
Jak będą napiszę. W przyszłym tygodniu robię wypad na zjazdową.

Re: Delikatna salsa pomidorowa

PostNapisane: 18 sie 2012, o 22:28
przez Justysia
Zerknij czy cherry już mają, myśle że jeszcze za wcześnie na dobre ceny cyklonów....