Strona 5 z 9

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 7 sie 2012, o 09:38
przez franekzgr
G_R napisał(a):trzeba krótko pasteryzować.


Czyli w przypadku całkowitego braku pasteryzacji mam pewność, że będą chrupkie?

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 1 wrz 2012, o 12:42
przez fre3dot
wolek68 napisał(a):Ocet z woda 1:1? :shock:
1 Szklanka octu 10% i 4 szklanki wody,
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
gorczyca
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
2 łyżki oliwy
Wode z przyprawami się zagotowuje i na koniec dodaje się ocet.
Ja pasteryzuje w piekarniku w temp.180stopni,15 min.potem zmniejszam do 130stopni i 20-30minut.


Skorzystałem z przepisu kolegi, dodaje jeszcze zdjęcia, teraz pozostaje czekać 2 tyg ;)

Umyte papryczki Jati Jolokia

Obrazek

Zalewa na ogniu

Obrazek

Przygotowane słoiczki, ja użyłem tych najmniejszych po koncentracie pomidorowym Łowicza

Obrazek


Sparzenie papryczek, wyłączyłem gaz przy tym

Obrazek

Poupychane w słoiczki czekają na zalanie

Obrazek

Zalałem je gorącą zalewą i zakręcone słoiki odstawiam na dobę do góry denkiem

Obrazek

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 1 wrz 2012, o 15:55
przez karlos
Ja nigdy nie utrudniam sobie życia i przyprawy od razu sypie do słoików i zawsze wychodzi smacznie <chili>

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 10 wrz 2012, o 23:19
przez v4smus
Zrobilem wedlug przepisu wolka, 4 kg cyklonow, z tym ze dodalem tez czosnek a przyprawy wrzucalem bezposrednio do sloikow. Chyba troche przesadzilem z ilosc paprykow w sloiku bo upchnalem wszystko i dopiero po pasteryzacji zalewa weszla w papryki, troche wystaja ponad poziom wody.

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 09:17
przez Justysia
ponakłuwałeś papryki?

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 20:32
przez wolek68
Marynate troche zmieniłem co do tamtego roku,moim zdaniem była za bardzo octowa i za mało słodka:
Marynata:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
3 łyżeczki soli
6 kulek ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
2 liśćie laurowe
2 łyżeczki gorczycy

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 20:33
przez Syndi
Tamta była w sam raz... moja najulubieńsza :D

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 12 wrz 2012, o 15:46
przez Zdun87
Ja zrobiłem na Twojej poprzedniej Wolek, także niedługo mi będzie dane ocenić. Powoli już wszystko wygląda ładnie. Ślinka już cieknie :) w poniedziałek zrobiłem kiszone ogórki słoikach po 1l i do tego pół Trinidad Scorpiona. Jak palec w zalewe się wsadzi i poliże to już dupę urywa :D produkt końcowy musi miażdzyć :twisted:

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 06:00
przez ras13
Oto mój przepis niezmienny od 3 lat.
Zalewa:
1/2l wody
1/2 szklanki octu winnego jabłkowego
10dag cukru
1łyżeczka soli
Do słoika w zależności od wielkości:
pół łyżki stołowej ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liść laurowy
ząbek czosnku

Pamiętajcie żeby dobrze ponakłuwać chili

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 3 paź 2012, o 14:20
przez V3rtyX
Moj przepis :D
-5 szklanek wody
-1 szklanka octu 10%
-1 szklanka cukru
-2 lyzk soli
-1 lyzka oleju

to wszystko trzeba podgrzac az zacznie sie gotowac

do sloika 1L:
-2 zabki czosnku
-szczypta gorczycy(zwyklej zoltej)
-kilka ziaren pieprzu czarnego(5-6)
-ziele angielskie(3)
-1 lisc laurowy
-1-2 plasterki cebuli
-kilka klasterkow marchwi

Papryke pokrojona na 4 zalewam wrzaca woda i odstawiam na 30 minut. No i po tych 30 minutach wkladam do sloika razem z przyprawami, zalewam goraca zalewa i pasteryzuje 15-20 minut. Do slodkiej papryki proponuje dodac jedna bardzo ostra pokrojona na kawalki. dzieki temu slodka papryka zrobi sie pikantna :P