Strona 4 z 9

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 8 maja 2012, o 19:07
przez aldorn
Może by przenieść ten temat do działu "Sosy, dipy, marynaty"? Co szukam przepisu to zawsze mi czas zajmuje nim sobie przypomnę, że przepis na marynatę jest w dziale "Nasze przepisy"

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 13 lip 2012, o 15:43
przez emzej67
Panowie mam sporo jalapeno zielonego więc pomyślałem żeby zrobić sobie marynowane krążki jalapeno takie jak np z lacosteny. Robił ktoś takie? Będę wdzięczny za przepisy i porady.
Pozdrawiam:)

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 13 lip 2012, o 15:44
przez V3rtyX
Dawalem kiedys link do filmika w ktorym pokazuja jak zrobic takie marynowane jalapeno :D musisz poszukac na forum
Ale po wpisaniu na youtube "jalapeno en escabeche" bedziesz mial bardzo duzo filmikow.

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 13 lip 2012, o 15:51
przez emzej67
Git sprawdzę aczkolwiek jak ktoś jeszcze robił niech się podzieli wiedzą :)

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 13 lip 2012, o 18:14
przez karlos
Powiem tobie tak.
Jakiś czas temu otworzyłem swoje przetwory z poprzedniego sezonu i jestem zachwycony marynatą. Zrobiła swoje z paprykami i dodał im fajnego smaku.

Koniecznie trzeba użyć octu jabłkowego. Proporcje z wodą 3:1 do kilka łyżek cukru, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy.
Do wrzącej zalewy wrzucasz talarki jalapeno, gotujesz 3-4 minuty, przekładasz do szkiełka, dolewasz zalewy, dodajesz łyżkę oliwy i gotowe ;) .

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 13 lip 2012, o 20:09
przez G_R
kwas octowy paruje podczas gotowania. Lepiej ugotować wodę z przyprawami i cukrem, po wystudzeniu dolać octu. Zalać papryczki, dodać czosnku i gorczycy (według uznania), dolać do słoika oliwy i pasteryzować przez 15 min, nie gotując.

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 14 lip 2012, o 07:42
przez 4ndrew
ja tez gotuje ocet i cala zalewe z przyprawami , zalewam goroca sloiki , zakrecam , odwracam do gory dnem i gotowe bez pasteryzowania . Po ponad roku nic sie nie popsulo , wiec mi sie nie chce bawic w pasteryzowanie ;]

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 14 lip 2012, o 08:26
przez karlos
Tak jak anderw pisze.
Przy dolaniu octu po zagotowaniu, temperatura może na tyle mocno spaść, że będzie trzeba dodatkowo pasteryzować!
Ja od razu zakręcam słoik i przewracam. Żaden nie napuchł :)

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 7 sie 2012, o 08:17
przez franekzgr
Papryczki z tego przepisu powyżej wychodzą wam chrupkie czy miękkie?
Od zawsze zastanawiało mnie jak uzyskać chrupkość papryk po marynowaniu. Ostatnio kupione z tygodnia meksykanskiego w lidlu były np chrupkie. Może to niestety kwestia dodania jakiejś chemii?

Re: Marynowane papryczki

PostNapisane: 7 sie 2012, o 09:33
przez G_R
trzeba krótko pasteryzować.