Marynowane papryczki

Co jeszcze można z papryki...

Re: Marynowane papryczki

Postprzez Syndi » 22 wrz 2011, o 16:46

Zrobiłem wg przepisu wolka w niedzielę i już wczoraj jadłem (nie wytrzymałem) i gorąco polecam ten przepis. Z tym, że zalałem gorącą zalewą i niepasteyzowałem dodatkowo, bo tylko starczyło mi cayenów na 3 słoiczki.
<smierc>
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Marynowane papryczki

Postprzez wolek68 » 22 wrz 2011, o 16:49

Jak pierw papryczki wrzucisz do tej zalewy na 2 minutki aby troche zmiękły i potem je odrazu gorące do słoiczka poupychasz to zalać tą gorącą zalewą i wiekem do góry.Nie trzeba wtedy pasteryzować.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez Syndi » 22 wrz 2011, o 17:03

Tak właśnie zrobiłem! tylko olej dolewałem już w słoiczkach.
marynata.JPG

<smierc>
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Marynowane papryczki

Postprzez Majeranek » 25 wrz 2011, o 18:06

po jakim czasie od zamarynowania można szamać :P ?
Avatar użytkownika
Majeranek

NOWY
 
Posty: 18
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 19:55
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez Polishteam » 25 wrz 2011, o 18:09

Najlepiej wytrzymać z dwa tygodnie, aby papryczki nabrały odpowiedniego aromatu. Zresztą, żyjąc w Polsce najlepiej zostawić sobie do zimy ;)
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez aldorn » 2 paź 2011, o 07:03

wolek68 napisał(a):1 Szklanka octu 10% i 4 szklanki wody,
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
gorczyca
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
2 łyżki oliwy
Wode z przyprawami się zagotowuje i na koniec dodaje się ocet.

Justysia napisał(a):1 litr wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
gorczyca, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz. Zagotować.

Wlać chłodną zalewę (żeby papryki nie zrobiły się miękkie) do słoików z paprykami (ja dodaję na słoik 1l 2-3 ząbki czosnku w całości). Wekować 10min od zagotowania.

No dobra, pytanie na miarę salwy śmiechu. Ile GORCZYCY? Jak ktoś pisze kilka ziaren pieprzu to kilka łatwo odliczyć, ale co z gorczycą?? Łyżkę, szczyptę, łyżeczkę?
I drugie pytanie, przyprawy z zimną wodą połączyć, doprowadzić do wrzenia i odstawić, czy może gotować jakiś czas?
Jak by kto nie wiedział, jak się doda ocet do gorącej, a nie mówiąc już o wrzącej wody, to ocet momentalnie wyparuje, ma on temperaturę wrzenia dużo niższą niż woda.
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez karlos » 2 paź 2011, o 07:51

Z gorczycą nie ma co przesadzać, ja już raz tak zrobiłem i ogórasy słabe mi wyszły (to samo tyczy się papryki) ;/

Na małe szkiełko łyżeczka, na duże łyżka.


Co do przypraw to ja zawsze wkładam je do szkiełka! Niczego razem nie gotuje z zalewą. Wodę wraz cukrem trzeba zagotować, ściągam z gazu i dolewam octu.
Jest to najbezpieczniejsza metoda aby nie "zaczadzić" się w chacie :P
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez yachoo » 16 paź 2011, o 20:06

wolek68 napisał(a):To są Cyklony,czerwone lub żółte.Ja kupuje na giełdzie warzywno-owocowej po 4zł. w sklepie tak 7-8zł.
cyklony.JPG


ja kupiłem dwie takie na próbę, ale nie wiem czy po Red Savinie mam tak wypalone gardło, że te papryczki wręcz słodkie mi się wydały a niby miały być ostre .... <silent>
Avatar użytkownika
yachoo

NOWY
 
Posty: 30
Dołączył(a): 29 sie 2011, o 16:17
Lokalizacja: Toruń
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez V3rtyX » 16 paź 2011, o 20:07

moze kupiles co innego
jest wiele podobnych odmian
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez yachoo » 16 paź 2011, o 20:58

być może bo ostre to to nie było, przy kupnie pytasz jakiej odmiany są papryczki ?
Avatar użytkownika
yachoo

NOWY
 
Posty: 30
Dołączył(a): 29 sie 2011, o 16:17
Lokalizacja: Toruń
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości