Zrobiłem wg przepisu wolka w niedzielę i już wczoraj jadłem (nie wytrzymałem) i gorąco polecam ten przepis. Z tym, że zalałem gorącą zalewą i niepasteyzowałem dodatkowo, bo tylko starczyło mi cayenów na 3 słoiczki.
wolek68 napisał(a):1 Szklanka octu 10% i 4 szklanki wody,
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
gorczyca
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
2 łyżki oliwy
Wode z przyprawami się zagotowuje i na koniec dodaje się ocet.
Justysia napisał(a):1 litr wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
gorczyca, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz. Zagotować.
Wlać chłodną zalewę (żeby papryki nie zrobiły się miękkie) do słoików z paprykami (ja dodaję na słoik 1l 2-3 ząbki czosnku w całości). Wekować 10min od zagotowania.
wolek68 napisał(a):To są Cyklony,czerwone lub żółte.Ja kupuje na giełdzie warzywno-owocowej po 4zł. w sklepie tak 7-8zł.
Powrót do Sosy, dipy, marynaty
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości