Marynowane papryczki

Co jeszcze można z papryki...

Re: Marynowane papryczki

Postprzez aldorn » 8 maja 2012, o 19:07

Może by przenieść ten temat do działu "Sosy, dipy, marynaty"? Co szukam przepisu to zawsze mi czas zajmuje nim sobie przypomnę, że przepis na marynatę jest w dziale "Nasze przepisy"
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Marynowane papryczki

Postprzez emzej67 » 13 lip 2012, o 15:43

Panowie mam sporo jalapeno zielonego więc pomyślałem żeby zrobić sobie marynowane krążki jalapeno takie jak np z lacosteny. Robił ktoś takie? Będę wdzięczny za przepisy i porady.
Pozdrawiam:)
Avatar użytkownika
emzej67

NOWY
 
Posty: 40
Images: 0
Dołączył(a): 17 lut 2012, o 16:55
Lokalizacja: Kotowa Wola
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez V3rtyX » 13 lip 2012, o 15:44

Dawalem kiedys link do filmika w ktorym pokazuja jak zrobic takie marynowane jalapeno :D musisz poszukac na forum
Ale po wpisaniu na youtube "jalapeno en escabeche" bedziesz mial bardzo duzo filmikow.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez emzej67 » 13 lip 2012, o 15:51

Git sprawdzę aczkolwiek jak ktoś jeszcze robił niech się podzieli wiedzą :)
Avatar użytkownika
emzej67

NOWY
 
Posty: 40
Images: 0
Dołączył(a): 17 lut 2012, o 16:55
Lokalizacja: Kotowa Wola
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez karlos » 13 lip 2012, o 18:14

Powiem tobie tak.
Jakiś czas temu otworzyłem swoje przetwory z poprzedniego sezonu i jestem zachwycony marynatą. Zrobiła swoje z paprykami i dodał im fajnego smaku.

Koniecznie trzeba użyć octu jabłkowego. Proporcje z wodą 3:1 do kilka łyżek cukru, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy.
Do wrzącej zalewy wrzucasz talarki jalapeno, gotujesz 3-4 minuty, przekładasz do szkiełka, dolewasz zalewy, dodajesz łyżkę oliwy i gotowe ;) .
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez G_R » 13 lip 2012, o 20:09

kwas octowy paruje podczas gotowania. Lepiej ugotować wodę z przyprawami i cukrem, po wystudzeniu dolać octu. Zalać papryczki, dodać czosnku i gorczycy (według uznania), dolać do słoika oliwy i pasteryzować przez 15 min, nie gotując.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez 4ndrew » 14 lip 2012, o 07:42

ja tez gotuje ocet i cala zalewe z przyprawami , zalewam goroca sloiki , zakrecam , odwracam do gory dnem i gotowe bez pasteryzowania . Po ponad roku nic sie nie popsulo , wiec mi sie nie chce bawic w pasteryzowanie ;]
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 5
Papryki: omnomnom

Re: Marynowane papryczki

Postprzez karlos » 14 lip 2012, o 08:26

Tak jak anderw pisze.
Przy dolaniu octu po zagotowaniu, temperatura może na tyle mocno spaść, że będzie trzeba dodatkowo pasteryzować!
Ja od razu zakręcam słoik i przewracam. Żaden nie napuchł :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez franekzgr » 7 sie 2012, o 08:17

Papryczki z tego przepisu powyżej wychodzą wam chrupkie czy miękkie?
Od zawsze zastanawiało mnie jak uzyskać chrupkość papryk po marynowaniu. Ostatnio kupione z tygodnia meksykanskiego w lidlu były np chrupkie. Może to niestety kwestia dodania jakiejś chemii?
Avatar użytkownika
franekzgr

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 66
Dołączył(a): 1 mar 2012, o 13:13
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez G_R » 7 sie 2012, o 09:33

trzeba krótko pasteryzować.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości