Marynowane papryczki

Co jeszcze można z papryki...

Re: Marynowane papryczki

Postprzez wolek68 » 16 wrz 2016, o 23:27

No tak z miesiąc :-)
Obecnie robie zdeko inaczej bo wole zalewe troche słodszą:
1 Szklanka octu 10% i 5 szklanki wody,
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
gorczyca łyżeczka mała
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
szkanka cukru
1 łyżki soli
Przyprawy daje do słoika.Chili wrzucam do zalewy(wrzącej) z octem solą i cukrem na 3-4 minuty.Potem chili do słoika gorące i i zalewam zalewą i do góry dnem.
Nie pasteryzuje,są chrupiące i smaczne :-)
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Marynowane papryczki

Postprzez Pawlak » 16 wrz 2016, o 23:43

Dla mnie ta pierwsza była już trochę za słodka :P
Przyprawy zagotowałem, zalałem nimi papryki w słoiku i zapasteryzowałem w piekarniku.
Jeden słoik zrobiłem z kuminem i czarnuszką i jestem ciekaw co z tego wyjdzie :)
Avatar użytkownika
Pawlak

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 2
Dołączył(a): 16 maja 2016, o 16:25
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez spoco » 17 wrz 2016, o 11:22

Też miałem taki pomysł, tylko ja chciałem zastąpić zwykły olej, olejem z czarnuszki. Niestety się nie odważyłem. Daj znać jak smakuje po testach.
Avatar użytkownika
spoco

NOWY
 
Posty: 38
Dołączył(a): 23 cze 2013, o 00:23
Lokalizacja: Gda
Papryki: Ostre ;)

Re: Marynowane papryczki

Postprzez koszmarnick » 3 paź 2016, o 18:00

No dobra, zrobiłem papryczki po swojemu. No może nie do końca po swojemu ;)
Przepis jest na ogórki konserwowe ale sprawdził się wyśmienicie w ostrych dziewczynkach. Przynajmniej goście na imprezie tak twierdzili.
Oto i on:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
1 op. przyprawy do ogórków kons.
Wszystko to razem gotować przez 10-15 minut.
Zalać słoiczki z papryczkami, zakręcić "tak na wpół" i ze 3-4 minuty pasteryzować. Dokręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Papryka nie traci na ostrości a pierwsze kęsy dają nadzieję że wcale nie są takie ostre, przerażenie jednak pojawia się bardzo szybko :) Jestem cienki jak dupa węża jeśli idzie o hodowle/uprawę papryczek, popełniłem chyba wszystkie błędy jakie można było popełnić, ale zakochałem się w tych krzakach i owocach. W przyszłym sezonie postaram się pokazać mój growbox i całą resztę.
Avatar użytkownika
koszmarnick

SPONSOR
NOWY
 
Posty: 26
Images: 0
Dołączył(a): 24 sty 2016, o 14:40
Papryki: Trinidad Moruga Scorpion

Re: Marynowane papryczki

Postprzez Pawlak » 31 paź 2016, o 08:32

Pawlak napisał(a):Jeden słoik zrobiłem z kuminem i czarnuszką i jestem ciekaw co z tego wyjdzie :)


Wczoraj otworzyłem ten słoik i się zawiodłem.
Pomimo dużej ilości kuminu i czarnuszki ich aromat jest praktycznie nie wyczuwalny.
Avatar użytkownika
Pawlak

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 2
Dołączył(a): 16 maja 2016, o 16:25
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez Alina112 » 3 lis 2016, o 17:34

Ja do marynaty dodaje jeszcze czosnek, żeny posmak był lepszy :)

jak ktoś ma jeszcze jakieś inne wersje to prosze podeślijcie :)

Pozdawiam, <chili>
Avatar użytkownika
Alina112

ŚWIEŻAK
 
Posty: 6
Dołączył(a): 3 lis 2016, o 17:27
Lokalizacja: Olkusz
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez suchy666 » 4 lis 2016, o 22:08

My też dajemy :) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Avatar użytkownika
suchy666

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 169
Images: 0
Dołączył(a): 8 paź 2013, o 14:38
Lokalizacja: Łódź
Papryki:

Re: Marynowane papryczki

Postprzez tomaszek » 4 lis 2016, o 23:43

Czosnek pasuje do c.annum,baccatum,pubescens lecz do c.chinense staram się go unikać ze względu na autonomiczny aromat i smak tych odmian którego nie chcę zdominować innymi tak zdecydowanymi aromatami.Oczywiście to tylko moje odczucia,od kiedy rzuciłem palenie jest 100% lepiej (4 lata) bawię się nimi <thumright>
Mój standardowy przepis na marynatę to:
1szklanka octu winnego lub jabłkowego
4 szklanki wody
3 łyżeczki soli
8 łyżeczek cukru
reszta przypraw w zależności od wyobraźni
Czym mniej octu tym mniej kapsaicyny w zalewie ;)
Ostatnio dużo papryk kiszę dzięki czemu wyeliminowałem ocet całkowicie <salut>
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Poprzednia strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron