Sos Habanero

Co jeszcze można z papryki...

Sos Habanero

Postprzez Waski92 » 2 maja 2018, o 12:03

Witam chciałbym się z wami podzielić moim przepisem na sos Habanero na bazie pomidorów ;)

Składniki:
- 15g suszkonego Habanero Red <chili>
- 3 puszki pomidorów bez skóry
- 1 duża, lub dwie małe marchewki
- 1 duża, lub dwie małe cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 1 łyżka stołowa papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku

Do garnka wrzucamy pomidory i podgrzewamy. Połowę cebuli, Habanero ( do krojenia Habanero polecam używać rękawiczek) kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na oleju w raz z połową papryki słodkiej (w proszku), po czym dodajemy do pomidorów. Resztę Habanero, papryki (świeżej), cebuli kroimy byle jak i dodajemy do pomidorów. Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotowanych pomidorów. Doprawiamy reszta papryki słodkiej ( w proszku), cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie ( jeśli trzeba dolewamy trochę wody). Gdy warzywa się ugotują wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości ( pamiętamy, że jak ostygnie będzie gęstsze). Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji czekamy, aż sos ostygnie i przelewamy go przez sitko aby pozbyć się niechcianych skórek i pestek ( jeśli ktoś nie chce może pominąć ten krok).
Po tym sos jest gotowy do spożycia, można go śmiało pasteryzować. U mnie wytrzymał najdłużej miesiąc dlatego, że był taki smaczny :D

Polecam przygotować sobie ten sosik. Moim zdaniem jest odpowiednio ostro słodki.

Pozdrawiam Daniel <salut>
Avatar użytkownika
Waski92

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 67
Images: 5
Dołączył(a): 8 maja 2017, o 23:43
Lokalizacja: Wielkopolskie
Papryki: Jalapeno, Habanero Orange, Red, White, Chocolate

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron