Strona 1 z 1

Zionący sos z HP22B i mango

PostNapisane: 8 sty 2018, o 17:44
przez marko0622
Cześć, wrzucam przepis na sos własnej produkcji, jest naprawdę ostry i ma fajny kolorek. Pasuje jako pasta na kanapki, do mięs oraz dań orientalnych ;) Polecam wypróbować

Skaldniki

- papryka Carolina Reaper 100g (całe, z pestkami i białym wnętrzem, bez ogonków)
- 3 duże słodkie papryki czerwone (bez pestek i białego miąższu)
- mango 1 sztuka
- czosnek 4-5 ząbków (ja dałem chyba z 6-7 bo bardzo lubię ;) )
- starty imbir 2 łyżeczki
- cukier 2 łyżeczki
- miód 2 łyżeczki (jak nie macie miodu można tez dać cukier)
- ocet z wina białego 100ml
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól pół łyżeczki
- pieprz pół łyżeczki

Ostre papryczki, cukier, miód i ocet miksujemy w blenderze. Po tym dodajemy upieczone w piekarniku i obrane ze skórki czerwone papryki słodkie, obrane mango w plastrach, imbir, czosnek, oliwę i znowu miksujemy. Po tym próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem w zależności jak lubimy. Możemy przetrzeć go przez sito by uzyskać bardzo gładką konsystencję. Przelewamy wszystko na patelnie lub do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając cały czas żeby się nie przypalił. Gorący sosik wlewamy najlepiej do małych słoiczków, odwracamy do góry dnem, i na następny dzień mamy już nasz ognisty sos <chili>

Mi wyszedł świetny kolorek;

Obrazek

Re: Zionący sos z HP22B i mango

PostNapisane: 9 sty 2018, o 17:47
przez jasfasola
Brawo Ty

Re: Zionący sos z HP22B i mango

PostNapisane: 19 lip 2018, o 22:38
przez marko0622
Znaczy no...mi zszedł w 2 miesiące ;) Ba, nie dość ze się da, to jeszcze jaki smaczek 8-)