Strona 1 z 1

Jakie odmiany do marynowania?

PostNapisane: 8 gru 2017, o 11:27
przez mario4mr
Witam serdecznie!
Zakończyłem swój pierwszy sezon i planuję za chwilę rozpocząć kolejny...
Większość zbiorów poszło do marynowanie (E. Ember, Piri Piri, Purrira, Aji Omnicolor, Joe's Long Cayenne...).
Wyszły niezłe, różnią się smakami, ale ogólnie każda z odmian jest OK, znikają na bieżąco ;)
W tym sezonie chciałbym spróbować innych odmian.
I tu moje pytanie - jakie średnio- i mniej ostre odmiany (skala powiedzmy 2-5) , najlepiej nieduże i plenne krzaczki polecilibyście do marynowania?
Z góry dziękuję za odpowiedź i wszystkiego ostrego życzę! <chili>

Re: Jakie odmiany do marynowania?

PostNapisane: 9 gru 2017, o 15:59
przez mkosicki
Na pewno można polecić Jalapeno, ale chyba w każdej skali są to okolice 0.
Jeśli chodzi o plenne odmiany to mogę polecić Lemon Dropy i Aji Peruvian, jednakże nie wpasowują się one w "nieduże", ale za to są strasznie plenne. Może cyklon? Bardzo plenna odmiana(jak miałem w ziemi to wołałem na to "chwast" - co chwilę wyrzucało kolejne jagody), przyjemna do suszenia i nadziewania serem. Niestety nie marynowałem, ale też powinna być przyjemna. Krzak sporo mniejszy niż Aji, przynajmniej u mnie.
Wszelkie odmiany rocoto są dość mięsiste, do tego krzaki nie za wielkie. Pokrojone na kawałki(jak do marynowania zwykłej papryki) powinny być dobre.

Re: Jakie odmiany do marynowania?

PostNapisane: 11 lut 2018, o 07:59
przez saute
Lombardi , Cherry , Macedonian , Pequena Amarilla , Czech Black , Del Piquillo

Re: Jakie odmiany do marynowania?

PostNapisane: 11 lut 2018, o 14:14
przez Chillibizon
W tym roku planuje marynować : Dedo de Moca, Bischop Crown, Brazylian Starfish i może Explosive Ember. Mam nadzieję, że pomogłem:)

Re: Jakie odmiany do marynowania?

PostNapisane: 11 lut 2018, o 14:21
przez ras13
Wszystkie o grubej ściance jak np. cherry albo jalapeno są idealne. Fajnie smakowało mi również pasilia bajo. Tak naprawdę wszystko się nada do marynowania ;) fajne są słoikowe mixy, wrzucasz kilka słabych odmian i ostrych . W zalewie papryka traci nieco moc więc mocniejsze podbiją słabsze i będą lepiej zjadalne.

Re: Jakie odmiany do marynowania?

PostNapisane: 11 lut 2018, o 19:17
przez 4ndrew
Ja z myślą o marynowaniu/nadziewaniu/grilowaniu zamówiłem Kampanaki i Kardoula. (Nie jadłem jeszcze i nie mam doświdczeń z nimi ale z opisu i wygladu powinny być bdb). Poza oczywistymi Jalapeno wszelakimi.

Re: Jakie odmiany do marynowania?

PostNapisane: 14 lut 2018, o 17:18
przez kosmas
Ja bym jeszcze polecił hungarian hot wax, nie jest za ostra i ma grube ścianki, w zeszłym roku zrobiłem z krzaczka 2 słoiki i ceikawie wyglądają od zelonego przez zółty do czerwonego :P