Zdaje się dip, ale ogólnie to sos do wszystkiego, przeważnie podaję go do pieczonych ziemniaków, kurczaka, chipsów, kapusty pekińskiej,... do wszystkiego
Zdaje się że sęk tkwi w markach produktów, ale każdy daje co lubi.
Skład:
Majonez Winiary
Jogurt z Biedronki
Kefir z Kauflandu
Czosnek najlepiej polski
Sól
Wykonanie:
W zależności czy chcemy bardziej słodki (i cięższy) lub mniej słodki (i lżejszy), tyle dajemy majonezu, wg mnie minimum to dwie łychy a skończywszy na słoiku.
Jeden jogurt
W zależności jak kwaśny chcemy, tyle kefiru, są ludzie którzy nie dają wcale, ja zwykle daję pól do 3/4 pojemnika.
Sól w zależności od preferencji i przeznaczenia. Do kapusty pekińskiej może być bardziej słony, a do chipsów prawie bez soli.
Czosnek, w zależności od upodobań, ja mam wersję dla nierycerzy - łagodną, kilka ząbków i wersję dla rycerzy, półtorej do dwóch główek.
Przepis banalny i niemal każdemu znany, tylko nie każdy wie, że jest on do wszystkiego. Jak do mnie przychodzili kumple, to w kilku litr sosu pożerali lekutko.