Dip czosnkowy

Co jeszcze można z papryki...

Dip czosnkowy

Postprzez aldorn » 20 sie 2011, o 00:37

Zdaje się dip, ale ogólnie to sos do wszystkiego, przeważnie podaję go do pieczonych ziemniaków, kurczaka, chipsów, kapusty pekińskiej,... do wszystkiego

Zdaje się że sęk tkwi w markach produktów, ale każdy daje co lubi.
Skład:
Majonez Winiary
Jogurt z Biedronki
Kefir z Kauflandu
Czosnek najlepiej polski
Sól

Wykonanie:
W zależności czy chcemy bardziej słodki (i cięższy) lub mniej słodki (i lżejszy), tyle dajemy majonezu, wg mnie minimum to dwie łychy a skończywszy na słoiku.
Jeden jogurt
W zależności jak kwaśny chcemy, tyle kefiru, są ludzie którzy nie dają wcale, ja zwykle daję pól do 3/4 pojemnika.
Sól w zależności od preferencji i przeznaczenia. Do kapusty pekińskiej może być bardziej słony, a do chipsów prawie bez soli.
Czosnek, w zależności od upodobań, ja mam wersję dla nierycerzy - łagodną, kilka ząbków i wersję dla rycerzy, półtorej do dwóch główek.

Przepis banalny i niemal każdemu znany, tylko nie każdy wie, że jest on do wszystkiego. Jak do mnie przychodzili kumple, to w kilku litr sosu pożerali lekutko.
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Dip czosnkowy

Postprzez karlos » 20 sie 2011, o 09:44

Od siebie dodam że sosik czosnkowy najlepiej robić w wyprzedzeniem np 24h

No i ja zawsze czosnek zgniatam praska, sole i zalewam odrobina wrzącej wody :)


ot tyle ode mnie
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Dip czosnkowy

Postprzez Psyhe » 20 sie 2011, o 09:51

No to jest jakaś bogatsza wersja
Ja robię z jogurtu z majonezem ,oczywiście czosnek plus czasem jakieś zioła prowansalskie albo koper
Faktycznie prosty a świetny pasuje wręcz do wszystkiego ;)
Zresztą podstawowe coś co robię bardzo często na szybko <thumright>
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Dip czosnkowy

Postprzez aldorn » 20 sie 2011, o 12:24

karlos napisał(a):Od siebie dodam że sosik czosnkowy najlepiej robić w wyprzedzeniem np 24h

Ja wolę świeży, kilku godzinny, jak postoi dobę to ma inny smak właśnie od czosnku i osobiście mi nie pasuje, kwestia indywidualna.

karlos napisał(a):No i ja zawsze czosnek zgniatam praska, sole i zalewam odrobina wrzącej wody :)

Bez praski ani rusz, ale nie zalewałem wrzątkiem, spróbuję tego.

Psyhe napisał(a):Ja robię z jogurtu z majonezem ,oczywiście czosnek plus czasem jakieś zioła prowansalskie albo koper
Faktycznie prosty a świetny pasuje wręcz do wszystkiego ;)
Zresztą podstawowe coś co robię bardzo często na szybko <thumright>

Najlepsze, że to jest właśnie dobra baza, można dodać cokolwiek, paprykę, świeżutki koper... co kto lubi.
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: Dip czosnkowy

Postprzez wlodizw » 20 sie 2011, o 19:11

... jogurt z biedronki, kefir z kałlandu, majonez z winiar, czosnek z Polski...
Łyżki z Ikeii, a słoik z Reala :lol: :lol: :lol:
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Dip czosnkowy

Postprzez Psyhe » 20 sie 2011, o 19:33

wlodizw napisał(a):... jogurt z biedronki, kefir z kałlandu, majonez z winiar, czosnek z Polski...
Łyżki z Ikeii, a słoik z Reala :lol: :lol: :lol:


Też miałem fazę z powodu tego :lol: ale jak było napisane odpowiedni dobór składników może stworzyć unikalne doznania podniebieniowe (!?) heh <thumright>
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Dip czosnkowy

Postprzez karlos » 20 sie 2011, o 21:29

a ja myślałem że unikalne doznania podniebieniowe zapewnia tylko piwo :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Dip czosnkowy

Postprzez aldorn » 21 sie 2011, o 01:05

wlodizw napisał(a):... jogurt z biedronki, kefir z kałlandu, majonez z winiar, czosnek z Polski...
Łyżki z Ikeii, a słoik z Reala :lol: :lol: :lol:

oj tam oj tam
Napisałem jak mi najlepiej wychodzi, no aleee, ja tam się na kuchni nie znam, szacun dla tych co się znają, oni tak śmiesznych rzeczy nie piszą.
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:


Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości