Strona 1 z 1

Sos z suszonej habanero ?

PostNapisane: 13 kwi 2017, o 22:28
przez malpa331
Witam posiadam paręnaście sztuk suszonej habanero chciał bym zrobić z niej jakiś sos, lecz w internecie pustki.Czy w ogóle z suszonej papryczki ma to sens ? Jeżeli macie jakiś przepis lub ktoś robił na własną rękę , proszę o zamieszczenie przepisu.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Malpa331.

Re: Sos z suszonej habanero ?

PostNapisane: 14 kwi 2017, o 21:16
przez mih000
Mielona czy cala?

Re: Sos z suszonej habanero ?

PostNapisane: 15 kwi 2017, o 14:54
przez pepper_dev
Sos to będzie ciężko moim zdaniem. Ze jak? W blender to? Jak nie ma miąższu to będziesz musiał dać wypełniacze, jakaś podstawę.slodka papryka cebula i takie tam.na pewno nie będzie to smakowało jak ze świeżych papryk. Choćby ze względu na proporcje.

Re: Sos z suszonej habanero ?

PostNapisane: 15 kwi 2017, o 17:05
przez malpa331
mih000 napisał(a):Mielona czy cala?


w całości

Re: Sos z suszonej habanero ?

PostNapisane: 16 kwi 2017, o 08:27
przez mih000
Poszukaj w necie przepis na domowy ajvar. Habanke zmłotkuj na płatki. Dodaj na koniec gotowania ajvaru, wloz do sloika, do lodówy i jedz po 2 dniach.

Re: Sos z suszonej habanero ?

PostNapisane: 16 kwi 2017, o 10:41
przez malpa331
mih000 napisał(a):Poszukaj w necie przepis na domowy ajvar. Habanke zmłotkuj na płatki. Dodaj na koniec gotowania ajvaru, wloz do sloika, do lodówy i jedz po 2 dniach.


Dziękuję za odpowiedz to na razie najlepsze co mam ;p

Re: Sos z suszonej habanero ?

PostNapisane: 23 sie 2017, o 20:18
przez Michcio42
Albo wrzucić je do ciepłej wody na pół godziny, żeby się nawodniły i będziesz mógł zrobić standardowe sosy <thumright>

Re: Sos z suszonej habanero ?

PostNapisane: 25 wrz 2017, o 17:19
przez pepper_dev
Nie tak do końca. Habanero ma specyficzny aromat i z tego co zauważyłem to on jakby znika po zasuszeniu.