By sos był mniej ostry...

Co jeszcze można z papryki...

By sos był mniej ostry...

Postprzez Ananas » 14 wrz 2016, o 09:09

Zrobiłem osttanio kilka sosów i wyszły super. Jak dla mnie ;) ale mojej dziewczynie nie pasuje ostrość. Generalnie nie je ostrych rzeczy, ale lubi lekko pikantne. Jak zrobić by sos np. z cyklonów był mniej ostry ale jednocześnie nadal miał paprykowy smak? Dodać słodkiej papryki? Ktoś próbował takie cuda?
Avatar użytkownika
Ananas

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 75
Images: 18
Dołączył(a): 31 maja 2016, o 16:29
Papryki: Jalapeno

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: By sos był mniej ostry...

Postprzez grishag3 » 14 wrz 2016, o 09:26

jak cyklon jest za ostry to masz wielki problem :P ale możesz spokojnie dodać słodkiej papryki, albo zrobić sosy na bazie owoców, przepisów na forum jest mnóstwo :)
Avatar użytkownika
grishag3

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 50
Dołączył(a): 7 wrz 2012, o 13:52
Pochwały: 8
Papryki: Poproszę

Re: By sos był mniej ostry...

Postprzez Ananas » 14 wrz 2016, o 12:14

niestety nic na to nie poradzę. Może z czasem przekona się do czegoś mocniejszego :)
Ok, to spróbuję ze słodką papryką :)
Avatar użytkownika
Ananas

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 75
Images: 18
Dołączył(a): 31 maja 2016, o 16:29
Papryki: Jalapeno

Re: By sos był mniej ostry...

Postprzez przeuroczo » 6 mar 2017, o 21:38

temat już nieco stary, ale może komuś się jeszcze przyda,,,

mam bardzo podobną sytuację w domu, przy czym to ja jestem stroną z obniżoną tolerancją na ostrość. W kuchni doszliśmy już do porozumienia w zakresie przyprawiania, ale nadal zdarzają się wpadki, czasami takie, że najwytrwalsi chili maniacy wymiękają... Ale gdy gotujemy curry, a ono z Indii to wiadomo, że ostre być musi, to robię tak, że na koniec odkładam sobie porcję sosu na osobną patelnię i dodaje do tego jeszcze drobno pokrojoną brzoskwinię (najbardziej lubię świeżą, bardzo dojrzałą). Całość duszę jeszcze przez chwilę aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a w razie potrzeby dodaje nieco miodu. Próbowałam też z dodaniem brzoskwini bezpośrednio do talerza, ale nie działa tak dobrze.

Za to w zupach (azjatyckich rosołkach) ukojenie przynosi przegryzanie zupy limonką. Kroję owoc na 8 części i co jakiś czas w trakcie jedzenia zupy podgryzam nieco cząstkę żeby oddała trochę soku.
Avatar użytkownika
przeuroczo

NOWY
 
Posty: 27
Images: 12
Dołączył(a): 6 mar 2017, o 13:39
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Papryki:

Re: By sos był mniej ostry...

Postprzez CATALAYA » 7 mar 2017, o 08:07

"By sos był mniej ostry" :shock: :?
To nie to forum. Tutaj robimy wszystko żeby sos był bardziej ostry :D
Avatar użytkownika
CATALAYA

CHILIHEAD
 
Posty: 708
Images: 180
Dołączył(a): 29 mar 2013, o 18:19
Lokalizacja: Jabłonna k. Legionowa
Pochwały: 11
Papryki: Nowy sezon to nowe wyzwania

Re: By sos był mniej ostry...

Postprzez przeuroczo » 7 mar 2017, o 12:54

tylko jak po kilku łyżkach zupy ma się problemy z ustaniem w pionie to znaczy, że się przesadziło :p
Avatar użytkownika
przeuroczo

NOWY
 
Posty: 27
Images: 12
Dołączył(a): 6 mar 2017, o 13:39
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Papryki:

Re: By sos był mniej ostry...

Postprzez Borys » 7 mar 2017, o 16:18

Mniej ostry ? Heretycy ! :D

Potrawy na zimno, wcześniej pieczone i/lub zaprawiane octem (kwasem), z tłuszczem, dają mniejsze odczucie ostrości.
Lżejsze od cyklona i posmak chili... Palivec ?
Avatar użytkownika
Borys

ROZGADANY
 
Posty: 290
Dołączył(a): 8 lip 2013, o 16:51
Lokalizacja: Masovia
Pochwały: 28
Papryki: 50 tys - 800 tys SHU

Re: By sos był mniej ostry...

Postprzez jasfasola » 7 mar 2017, o 19:19

Hehe popieram CATALAYA
Avatar użytkownika
jasfasola

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 61
Images: 46
Dołączył(a): 11 mar 2016, o 18:11
Lokalizacja: Szczecin
Papryki: Serrano
Jalapeno
Bhut Joloka Red Yellow Chocolate

Re: By sos był mniej ostry...

Postprzez xlukaszox » 7 mar 2017, o 21:04

Jeżeli sos z Cyklonów jest osttry to osoba naprawdę jest bardzo delikatna na capsaicynę. Jezeli chcemy zmniejszyć ostrość w tym przypadku przy produkcji sosu po prostu zwiększamy składniki gdzie ostrość rozłoży się na większą ilość. Ja w młodym wieku kiedy zaczynałem dla mnie cyklon był 0 w sklai ostrości lecz jak to każdy organizm jest inny i jedni bardziej wyczuwają ostrość drudzy mniej a jeszcze inni wcale ;)
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: By sos był mniej ostry...

Postprzez CATALAYA » 7 mar 2017, o 21:15

Najskuteczniejszym sposobem zmniejszenia ostrości sosu jest pominięcie chili w liście jego składników
Avatar użytkownika
CATALAYA

CHILIHEAD
 
Posty: 708
Images: 180
Dołączył(a): 29 mar 2013, o 18:19
Lokalizacja: Jabłonna k. Legionowa
Pochwały: 11
Papryki: Nowy sezon to nowe wyzwania

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości