sos z Habanero Chocolate
Napisane: 7 wrz 2016, o 19:59
Cześć i czołem!
Rozpocząłem przetwórstwo specjałów od Sierry. W pierwszej kolejności habanero chocolate (brown).
Znalazłem przepis w internecie i go zrealizowałem
Składniki:
- 20 habanero chocolate
- 5 pomidorów malinowych
- 1 marchewka
- 2 limonki
- 1 gruszka nashi
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu worczester
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego cayenne
- ok. 300 ml octu jabłkowego
- 60 ml ciemnego rumu
Przygotowanie:
Na pierwszy ogień leci marchewka - drobno ją kroimy żeby szybko się ugotowała, no i gotujemy do miękkości. Potem limonki - na pół. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy trochę oliwy i ją rozgrzewamy. Jak już będzie gorąca kładziemy na płasko limonki i karmelizujemy je 4-5 minut. Z tak przygotowanych limonek wycisnąłem sok i zabrałem się za gwiazdę wieczoru, czyli habanero.
Papryczki podziabać na mniejsze i do gara lub czegoś w czym będzie można je drobno zblendować. Tak samo pomidory, które dodajemy do habanero. Do tej mikstury dodajemy pozostałe składniki, czyli gruszkę, marchewkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, cayenne, cukier, sos worchester, sok z limonek i ocet. Miksujemy na jednolitą masę i zaczynamy gotować. Najpierw podgrzewamy przez ok. 30 min pod przykryciem, potem przez 20 minut ostrego gotowania, aby ładnie odparowało. Na koniec wlałem kieliszek (60 ml) rumu i zamieszałem. FINITO - do słoików .
Smakowo: pierwszy smak jaki się pojawia to przyjemna słodycz, a potem ogień
Nie powiem ile mi z tego wyszło, bo nie mam małych słoiczków, a na duże jest chyba zbyt ostry Na razie mam 2, bo tyle znalazłem i właśnie się pasteryzują.
update: Z tej ilości wyszło trochę ponad litr sosu
Rozpocząłem przetwórstwo specjałów od Sierry. W pierwszej kolejności habanero chocolate (brown).
Znalazłem przepis w internecie i go zrealizowałem
Składniki:
- 20 habanero chocolate
- 5 pomidorów malinowych
- 1 marchewka
- 2 limonki
- 1 gruszka nashi
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu worczester
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego cayenne
- ok. 300 ml octu jabłkowego
- 60 ml ciemnego rumu
Przygotowanie:
Na pierwszy ogień leci marchewka - drobno ją kroimy żeby szybko się ugotowała, no i gotujemy do miękkości. Potem limonki - na pół. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy trochę oliwy i ją rozgrzewamy. Jak już będzie gorąca kładziemy na płasko limonki i karmelizujemy je 4-5 minut. Z tak przygotowanych limonek wycisnąłem sok i zabrałem się za gwiazdę wieczoru, czyli habanero.
Papryczki podziabać na mniejsze i do gara lub czegoś w czym będzie można je drobno zblendować. Tak samo pomidory, które dodajemy do habanero. Do tej mikstury dodajemy pozostałe składniki, czyli gruszkę, marchewkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, cayenne, cukier, sos worchester, sok z limonek i ocet. Miksujemy na jednolitą masę i zaczynamy gotować. Najpierw podgrzewamy przez ok. 30 min pod przykryciem, potem przez 20 minut ostrego gotowania, aby ładnie odparowało. Na koniec wlałem kieliszek (60 ml) rumu i zamieszałem. FINITO - do słoików .
Smakowo: pierwszy smak jaki się pojawia to przyjemna słodycz, a potem ogień
Nie powiem ile mi z tego wyszło, bo nie mam małych słoiczków, a na duże jest chyba zbyt ostry Na razie mam 2, bo tyle znalazłem i właśnie się pasteryzują.
update: Z tej ilości wyszło trochę ponad litr sosu