Strona 1 z 1

Najbardziej klasyczne, domowe sosy z chili

PostNapisane: 13 sie 2016, o 13:48
przez Mikkonen
Witam, hoduję sobie kilka krzaczków habanero. Niedługo zaczną się zbiory, a ja stanę przed zadaniem przerobienia ich na sos. Nie chcę na pierwszy raz robić jakichś wynalazków, chciałem zrobić ze dwie wersje najbardziej "zwykłego i klasycznego" sosu. Ma to być sos nadający się do kanapek, pizzy, do zaostrzania potraw. Najlepiej pasteryzowany, nadający się do przechowywania w piwnicy przez okres minimum 2 lat. Ciężko znaleźć takie przepisy, większość tych które widziałem to eksperymenty i wariacje różnych sosów. Jeśli chodzi o skład, to nie mam nic przeciwko dodatkowi octu, cukru, czosnku, przypraw. W ostateczności może być jakaś prosta wersja z ananasem :) Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy tego typu to poproszę :)

Re: Najbardziej klasyczne, domowe sosy z chili

PostNapisane: 17 sie 2016, o 13:40
przez bifu
Witam. To przede wszystkim bo pierwszy post piszę więc wypada. . Jestem w trakcie "zbierania" owoców mojego zimowego zasiewu. Żoncia z dziećmi w zimie zakupili tatusiowi ( czyli mnie :D )jakieś nasionka ostrej papryki bo tata lubi ostro i tak się zaczęło. W międzyczasie kilka błędów w uprawie popełniłem, więc kilka krzaczków zdechło, ale ostało się jeszcze 12 doniczek. Trochę ususzę ( wiszą na okapie ), a z innych zrobiłem już kilka słoików pasto/sosu wg przepisu gdzieś z forum znalezionego, przerobionego pod siebie:
- ilość papryk chili 6-8 większych sztuk,
- 6 czerwonych "normalnych" :lol: papryk,
- duża łyżka kminu rzymskiego świeżo utartego w moździerzu ( wg mnie bardziej aromatyczny niż kupiony już zmielony ),
- łyżka cukru,
- soli też koło łyżki,
- przecier pomidorowy słoiczek, albo teraz zrobiłem z pomidorów na świeżo bo od cholery ich narosło,
- duża cebula,
- 10-12 ząbków czosnku,
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Cebulę pokroiłem w kostkę razem z czosnkiem i zeszkliłem, potem dodałem pokrojoną w byle jaką kostkę słodką paprykę, chili również, sól, oliwa, kmin, i podlałem wodą coby się nie przypaliło, Poddusiłem z 10 minut potem dodałem przetarte pomidory i cukier i kolejne kilka minut duszenia. Następnie blender w dłoń i miksowanie i w razie czego jak za "słaba " moc to się dodaje chili i jeszcze kilka minut gotowania. Na koniec zapakowałem do słoików i odwróciłem do góry dnem i się "zapasteryzowało".
Dodawać tego sosiku można do wszystkiego, problem w tym, że u mnie w domu tylko ja lubię "na ostro" no powoli starszy syn się "przyzwyczaja"

Re: Najbardziej klasyczne, domowe sosy z chili

PostNapisane: 17 sie 2016, o 15:20
przez AmiLoseQ99
Ile czasu może być przetrzymywany w spiżarni?

Re: Najbardziej klasyczne, domowe sosy z chili

PostNapisane: 17 sie 2016, o 15:57
przez bifu
Zrobiłem tą pastę pierwszy raz w życiu, ale jak się słoik zapasteryzował należycie to i dwa lata problemem być nie powinny.

Kilka fotek tego co urosło.
11648
11646
Trzy krzaczki posadzone na zewnątrz, nie pryskane dlatego takie poskręcane, za rok się poprawię :)
11647
A takie se rosną na parapecie w domu zamiast kwiatów żonci :mrgreen:
11651
A oto pasta już w słoiczku
11650
Kilka sztuk się suszy.

Re: Najbardziej klasyczne, domowe sosy z chili

PostNapisane: 17 sie 2016, o 17:38
przez AmiLoseQ99
Fajne krzaczki <thumright>

Re: Najbardziej klasyczne, domowe sosy z chili

PostNapisane: 22 sie 2016, o 11:39
przez czarny_krk
Super przepis. Skorzystam niebawem :) No ale tak samo jak u kolegi Bifu u mnie w domu tylko ja lubie na ostro, więc będzie na jakiś czas <thumright>

Re: Najbardziej klasyczne, domowe sosy z chili

PostNapisane: 2 wrz 2016, o 10:27
przez Fruldar
Fajne krzewy urosły podoba mi się, przepis też muszę sprawdzić jestem ciekaw jak mój pierwszy domowy sos chili wyjdzie.