Strona 1 z 1

TZATZIKI-czyli grecki ostry sos

PostNapisane: 13 cze 2016, o 18:40
przez kojot_95
Witam nie byłbym sobą gdybym nie umieścił tego postu. Zaczęło się od miłości do kuchni śródziemnomorskiej i fascynacji do potraw mięsnych z rusztu :D

Potrzebujemy :
200ml jogurtu greckiego (lub majonezu wymieszanego ze śmietaną 30%, pamiętajmy że będziemy dodawać ogórka, który puści wodę więc dip musi być gęsty)
1 łyżeczkę oliwy z oliwek
1 ogórek zielony (ja używam czasem ogórka konserwowego lub kiszonego którego mocno odciskam z wody przez sitko)
1 szczypta soli,pieprzu np. kolorowego bądź cytrynowego (każdy inny też właściwy)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (można podpiec nieobrany czosnek w piekarniku polewając go oliwą z oliwek - sprawi to że zrobi się słodszy po obraniu)
1 ostra papryka wedle upodobań tutaj pole boju jest szerokie ja używam suszonych DeArbol-i lub sosu tabasco
1 szczypta imbiru (też zaostrzy smak, pasuje do mięs)
1 szczypta siekanego kopru włoskiego - można też użyć wszystkich ,,ziół prowansalskich'' czasem daję kawałek mięty
Wszystkie składniki ze sobą należy połączyć, używając świeżego ogórka należy go posolić i odstawić na 5 min potem odcisnąć z niego wodę.