Ananasowe Habanero

Co jeszcze można z papryki...

Ananasowe Habanero

Postprzez Mateusz.sas » 17 maja 2016, o 22:10

10975

Kolejny mój techniczny wynalazek z gatunku słodko i ostro <chili>

5 szt Habanero czerwone (kupione w Almie)
3 szt marchewki
1 puszka ananasa ( z czego część zjadłem na poczekaniu ) :lol:
1 szt limonka
1 cebula
3 ząbki czosnku
dwie łyżki octu, dałem zwykły z braku lepszego
2 łyżki cukru
1 łyżka masła do smażenia

Marchwewke siekamy i na patelnie, duza temperatura i ostre smażenie na złoto,
dodajemy cebule poszatkowaną i smażenie do zrumienienia cebuli, marchew powinna być juz miekka.
Wszystko przekładamy do gara w którym wywar będzie odstraszał wszystko co żywe :D
Trafia do naszej mieszanki annanas z częścią soku. Limonka, czosnek i wyczekiwane zło <chili> nasze habanero ( ja daje z nasionami )
Wszystko juz jest w garze, zaczyna dusić otoczenie, kwiaty więdną liście żółkną tapety ze ścian odchodzą.
Pare minut wszystko bulgocze, miksturę atakujemy blenderem bezlitośnie tak jak ona swoją ostrością nas. (reszte soku z ananasa dodajemy do regulowania pożądanej gęstości) wychodzimy zwycięsko z tej potyczki, o ile nie zapomnimy rąk umyć po dotykaniu papryki :twisted:
Po zejściu opuchlizny z oczu, rąk i cali w bandażach wszystko przekładamy do słoiczków, myk wieczkiem do dołu, elegancko sie zassa w czas.

Teraz możemy zakosztować naszego dzieła

Zapach typowego habanero, kolor złocisty dzieki marcheweczce podpiekanej, słodycz wyczuwalna dzieki ananasowi, kwaśność i oryginalność smaku dzieki limonce a na końcu powraca radosne habanero wypełniając nasza paszcze ciepłym i kojącym paleniem :)
Teraz zostaje nam ogarnąć pobojowisko po nierównej walce jaką sie właśnie stoczyło .
Życzę smocznego ognia :lol: :lol:

Dajcie znać jak wam sie to widzi.
Avatar użytkownika
Mateusz.sas

ŚWIEŻAK
 
Posty: 8
Images: 4
Dołączył(a): 20 mar 2016, o 11:27
Lokalizacja: szczecin
Papryki: HAbanero,Lemon,Chili jaws,Jolokia brzoskwiniowa,Carolina reaper,TrinidadScorpion

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Ananasowe Habanero

Postprzez Mikkonen » 14 sie 2016, o 11:28

Fajny przepis, chyba spróbuję :) Zastanawiam się, jakby do tego typu sosu dodać jeszcze banana, całego albo połowę. Można by otrzymać jeszcze bardziej jamajski smak :) Tylko czy banan nada się do tego typu przetworów i nie pogryzie się z niczym ?
Avatar użytkownika
Mikkonen

NOWY
 
Posty: 16
Images: 6
Dołączył(a): 27 maja 2016, o 08:57
Lokalizacja: Starachowice
Papryki:

Re: Ananasowe Habanero

Postprzez mih000 » 14 sie 2016, o 12:32

banan zaczerni potrawę i będzie wyglądać jak kupa.
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Ananasowe Habanero

Postprzez ras13 » 14 sie 2016, o 14:14

A co jeśli się go potraktuję sokiem z cytryny by się nie utlenił?
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Ananasowe Habanero

Postprzez Mikkonen » 14 sie 2016, o 15:11

No ale banana dajemy świeżego do gara razem ze wszystkim, po czym natychmiastowo go blendujemy i od razu wszystko gotujemy i do słoików, więc jest szansa że cokolwiek się zaczerni ?
Avatar użytkownika
Mikkonen

NOWY
 
Posty: 16
Images: 6
Dołączył(a): 27 maja 2016, o 08:57
Lokalizacja: Starachowice
Papryki:

Re: Ananasowe Habanero

Postprzez mih000 » 14 sie 2016, o 15:32

Niestety tak. Sok z cytryny ani nic nie pomaga, czernieje skubaniec. Wiele razy próbowałem z bananami coś wykombinować bo ich konsystencja i smak jest idealny do wielu rzeczy, ale ten kolor po prostu jest masakryczny...
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Ananasowe Habanero

Postprzez Mateusz.sas » 14 sie 2016, o 21:04

No to daliście mi zagwozdkę techniczną do ominięcia, zobaczę co da sie wyeksperymentować z tym bananem aby nie wyglądał jak wyjęty z pieluchy. Jak wymysle to sie podziele
Avatar użytkownika
Mateusz.sas

ŚWIEŻAK
 
Posty: 8
Images: 4
Dołączył(a): 20 mar 2016, o 11:27
Lokalizacja: szczecin
Papryki: HAbanero,Lemon,Chili jaws,Jolokia brzoskwiniowa,Carolina reaper,TrinidadScorpion

Re: Ananasowe Habanero

Postprzez Mikkonen » 14 sie 2016, o 22:38

Myślę, że jeśli uprzednio banana pokroimy w plasterki, skropimy bardzo obficie sokiem z cytryny i zostawimy aby się "przegryzł" to nie powinno być źle. Do samego sosu też zazwyczaj dodaje się sok z cytryny lub limonki, więc całość nie powinna jakoś bardzo ściemnieć. A jak tylko trochę ściemnieje to przecież nic się nie stanie :)
Avatar użytkownika
Mikkonen

NOWY
 
Posty: 16
Images: 6
Dołączył(a): 27 maja 2016, o 08:57
Lokalizacja: Starachowice
Papryki:

Re: Ananasowe Habanero

Postprzez Mateusz.sas » 15 sie 2016, o 08:15

<salut> <study> wstepnie technicznym rozwiązaniem mogło by być:
Dodanie nektaru bananowego, geste jest, kolor nie z ciemnieje, smak będzie. :twisted: :mrgreen:
Albo dla zageszczenia bądz samego doprawienia smakiem bananowym dodać kaszkę dla dzieci własnie bananowa
Naturalnie to banan w brązowym cukrze smazony nie bedzie czerniał. <study>
A do tego czekolada też jest brązowa i nikt nie nazeka na jej kolor ;) ;) :lol:
Avatar użytkownika
Mateusz.sas

ŚWIEŻAK
 
Posty: 8
Images: 4
Dołączył(a): 20 mar 2016, o 11:27
Lokalizacja: szczecin
Papryki: HAbanero,Lemon,Chili jaws,Jolokia brzoskwiniowa,Carolina reaper,TrinidadScorpion

Re: Ananasowe Habanero

Postprzez Pawlak » 16 wrz 2016, o 21:15

Właśnie przygotowuję sos.
Zapowiada się świetnie. Miło pali.
W moim przypadku proporcje pomnożone razy 5 ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Pawlak

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 2
Dołączył(a): 16 maja 2016, o 16:25
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Papryki:

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości