Ostry sos jabłkowo-winogronowy

Co jeszcze można z papryki...

Ostry sos jabłkowo-winogronowy

Postprzez Vazhyl » 28 paź 2015, o 23:21

Z wyjazdu do kuzynów na wieś wróciłem ze skrzynką jabłek i wiaderkiem winogron. Z części owoców ugotowany został kompot jabłkowo-winogronowy. Kompot smakował genialnie, a ja stwierdziłem, że z pozostałej masy zrobię jakieś smarowidło owocowe na kanapki. Wymęczyłem się setnie przy usuwaniu pestek z winogron, ale stwierdziłem, że warto się trudzić, żeby mi potem pestki nie strzelały między zębami. Przesmażyłem owoce, do tego, co miało zamienić się w dżem, dodałem sporo cukru i symboliczną łyżkę żelfixu. Oddzielonej na jeden słoik porcji nie dosładzałem, a zamiast tego dodałem łyżeczkę octu ryżowego i łyżeczkę oliwy. Do masy wrzuciłem jedną Bhut Jolokia Red (świeżo zerwaną z krzaczka na parapecie) i kilka rodzynek. Całość przeblenderowałem solidnie (na małym nożu), zapakowałem do słoiczka, który następnie pasteryzowałem w piekarniku razem z innymi przetworami.
W garnuszku smakował zacnie - na początek mocna nuta owocowa, słodko-kwaśna (bo cukier ze złamanych przymrozkiem winogron walczył z odrobiną octu), a za moment - uderzenie kapsaicyny. Teraz dojrzewa w słoiku, dam mu trochę czasu, żeby się skomponował :)
Obrazek
Myślę, że będzie doskonałym dodatkiem do mięs duszonych lub zapiekanych w naczyniu żaroodpornym.
Avatar użytkownika
Vazhyl

NOWY
 
Posty: 26
Dołączył(a): 7 mar 2015, o 15:33
Lokalizacja: Lublin
Papryki: Ostro: Jolki i Skorpiony.

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Ostry sos jabłkowo-winogronowy

Postprzez Psyhe » 3 lis 2015, o 18:18

Ciekawy kolor 8-)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Ostry sos jabłkowo-winogronowy

Postprzez Fallen » 3 lis 2015, o 20:21

Trochę Kolor Odstrasza :lol:Obawiam się ze szybko dojdzie do fermentacji :( i zrobi sie ostre winko :-P
Avatar użytkownika
Fallen

NOWY
 
Posty: 34
Dołączył(a): 19 kwi 2015, o 12:15
Lokalizacja: Tczew
Papryki: Jalapeno Piri-Pri 7 Pot Brain Strain

Re: Ostry sos jabłkowo-winogronowy

Postprzez Vazhyl » 3 lis 2015, o 23:16

Kolor z gotowanych jabłek i winogron. Nie było ani słodkiej czerwonej papryki ani pomidorów, to ciężko o krwistą czerwień.
Nie dość, że był przesmażony, to jeszcze pasteryzował się uczciwie z innymi przetworami, więc mam nadzieję, że fermentu nie złapie.
Na razie stoi w piwniczce, zajrzę za jakiś miesiąc i sprawdzę, czy nie rośnie w słoiku i piany nie widać :)
Avatar użytkownika
Vazhyl

NOWY
 
Posty: 26
Dołączył(a): 7 mar 2015, o 15:33
Lokalizacja: Lublin
Papryki: Ostro: Jolki i Skorpiony.


Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości